Kultur i veckan

Text:

Musik

När höstkylan kryper in under tweedkavajen, varför inte värma sig med lite svensk balearisk pop? Duon Korallreven ger med sin nya singel »As Young as Yesterday«, med Victoria Bergsman som inlånad röst, en fin försmak om gruppens debut­album som släpps i november.

»As Young as Yesterday« (Acéphale/Hybris).

Tv

Den 23 september har Dawit Isaak suttit fängslad i tio år i Eritrea. Och ändå, på diplomatifronten intet nytt. Frustrationen växer. I helgen sändes en tv­dokumentär om den svenska samvetsfången som är värd ett besök på SVT Play.

»Fången – Dawit Isaak och tystnaden« visas på SVT Play.

Film

Med de första delarna i Befrielsetrilogin – »Om jag vänder mig om« och »Mun mot mun« – har Björn Runge briljerat i psykologi och mörker. Räkna inte med mindre i relationsdramat »Happy End«.

»Happy End«, med bland andra Ann Petrén och Gustaf Skarsgård, har biopremiär i dag fredag. (Läs en intervju med regissören på Björn Runge.)

Tv

New Orleans efter orkanen Katrina. I spillrorna kämpar de som valt eller tvingats stanna för ett värdigt liv. En skildring av en stad som är så bra att man vill anklaga den för att vara en pastisch. Men eftersom teamet bakom »The Wire« har gjort tv-serien kan man vara trygg.

»Treme« startar på SVT2 i dag fredag klockan 22.45.