Vad har hänt den senaste veckan?

Text:

Sverige

5/3 GRÖNT NOBELLJUS

Nobelstiftelsen beslutar att Svenska Akademien till hösten får dela ut Nobelpriset i litteratur 2019, samt förra årets inställda pris.  Bakom beslutet ligger, enligt ett pressmeddelande från Nobelstiftelsen, bland annat det faktum att man »erfarit att Nobelkommitténs sammansättning kommer att ändras så att inga ledamöter som varit förknippade med det gångna årets händelser längre ingår«. Kort därpå meddelar Svenska Akademien att Horace Engdahl lämnar Nobelkommittén »på eget initiativ«.

5/3 SVENSK IS-TERRORIST GRIPEN

IS-terroristen Michael Skråmo, 33, uppvuxen i Göteborg – och som har uppmanat till terrordåd mot Sverige – uppges gripen av den kurdiska YPG-milisen. Skråmo ska ha tagit till fånga under strider i IS:s sista fäste i den syriska byn Baghouz.  

4/3 GRÖNARE FLYG

Flygbränsleutredningen presenteras och överlämnas till miljöminister Isabella Lövin. Mer grönt i bränsletanken är budskapet. Huvudförslaget är en så kallad reduktionsplikt, som i praktiken innebär högre krav på inblandning av biodrivmedel i flygbränslet.  

4/3 TVÄTT AV SMUTSPENGAR

En stor dataläcka visar att hundratals miljoner euro från suspekta källor har slussats via Nordea. Det statliga finska mediebolaget Yle har tagit del av dokument som visar hur Nordea och andra europeiska banker är kopplade till en stor »penningtvättsmaskin som ursprungligen är rysk«.

3/3 »SOFFAN« SKICKAS TILL SOFFAN

Efter fyra timmars förhandlingar röstar Göteborgs socialdemokratiska partidistrikt på sin extrakongress för att entlediga sin gruppledare Ann-Sofie Hermansson. 197 av de 253 kongressombuden ställde sig bakom distriktets krav på att avsätta Hermansson, medan 49 röstade emot och två ombud avstod.

»Det beslut som nu fattats kommer jag så klart att rätta mig efter, säger Ann-Sofie Hermansson efteråt.  Förtroendet finns inte och därmed avgår jag.« Läs mer här. 

3/3 KÄRLEKSYRA I VASALOPPET

16 par väljer att ingå äktenskap direkt efter målgång i Vasaloppet i Mora. Svenska kyrkan hade valt att arrangera så kallad Ski-in-vigsel och tror att man kommer att fortsätta med succén även nästa år.

2/3 BRÅK VID MOTORVÄGEN

Flera personer skadas under ett massbråk vid en rastplats i närheten av Nyköping. Omkring 90 personer deltar i bråket som misstänks vara ett huliganbråk mellan fotbollssupportrar.  

28/2 DAMER VINNER STAFETTGULD

Sverige vinner sensationellt guld i VM-stafetten i österrikiska Seefeld. På fjärdesträckan hinner det favorittippade norska lagets bästa åkare Therese Johaug i kapp svenska Stina Nilsson, som dock håller huvudet kallt och är okuvlig i spurten.

28/2 PALMEMORDLÖSNING I SIKTE

Chefsåklagaren Krister Petersson, som sedan 2017 leder förundersökningen om mordet på Olof Palme, säger på 33 årsdagen av mordet på Olof Palme till Aftonbladet att hans målsättning är att klara upp mordet innan 2026. Enligt Expressen är ett av de hetaste huvudspåren den så kallade »Skandiamannen«.

28/2 misstänkt spion gripen

Säkerhetspolisen meddelar att man dagen innan gripit en person misstänkt för grov olovlig underrättelseverksamhet mot person. 

Personen var anhållen i sin utevaro när han greps. Det är det andra spiongripande som Säpo gör på bara några dagar.

Internationellt

6/3 KRIGSROP I KABINEN

Air India, i huvudsak ägt av staten, manar de anställda att med »omedelbar verkan framföra ›Jai Hind‹ (Heja Indien) i slutet av varje meddelande efter en liten paus och med mycket hetta«. Bakgrunden är spänningarna med ärkefienden Pakistan.

5/3 SISTA TRUDELUTTEN FÖR TRUDEAU?

Kanadas premiärminister Justin Trudeau rasar i opinionen efter en politisk skandal. Två ministrar har på kort tid lämnat regeringen efter påtryckningar om att lägga ner ett korruptionsåtal mot en byggjätte. Enligt en färsk opinionsmätning av Ipsos som presenterades på tisdagen har det Konservativa partiet gått upp i ledning. Trudeaus Liberala parti får 31 procent av rösterna. Konservativa partiet, som leds av Andrew Scheer, får 40 procent.

4/3 GUADIO’ TILLBAKA I VENEZUELA

Efter en veckolång turné i Syd- och Centralamerika för att samla stöd för en övergångsregering i Venezuela återvänder oppositionsledaren Juan Guadio’ till hemlandet Venezuela och möts av jublande folkmassor och uppskattande utländska diplomater.

3/3 REFORMPARTIET VINNER I ESTLAND

Det marknadsliberala Reformpartiet vinner parlamentsvalet i Estland och blir större än det styrande Centerpartiet. Högerpopulistiska Ekre ökar men ser ut att bli utan inflytande.

2/3 STRIDIGHETER I KASHMIR

Minst åtta personer dödas i strider mellan indiska och pakistanska styrkor i Kashmir, ett knappt dygn efter att Pakistan återlämnat den indiske pilot som tillfångatogs några dagar tidigare. För att försöka minska spänningarna mellan kärnvapenmakterna skickar Kina och Saudiarabien delegationer till de båda länderna. 

1/3 PROTESTER I ALGERIET

I sammandrabbningar mellan polis och demonstranter som protesterar mot Algeriets åldrande president Abdelaziz Bouteflika skadas 138 personer.  En person avlider av en hjärtattack. Demonstrationerna är de största i landet sedan den arabiska våren 2011.

1/3 SNABBARE MÄSSLINGSSPRIDNING

Förra året rapporterade 98 länder fler fall av mässling jämfört med 2017. Unicef slår larm om att antalet smittade barn har nått rekordnivåer. Tio länder står för mer än 74 procent av den totala ökningen. I flera andra länder, som tidigare förklarats som mässlingsfria, har sjukdomen åter dykt upp.

28/2 MODI MANAR MASSORNA 

Indiens premiärminister Narendra Modi manar det indiska folket att »stå som en mur« mot fienden Pakistan. Han uttrycker samtidigt ilska över att Pakistan har tillfångatagit en pilot. Modi försäkrar att indierna kommer att sluta upp mangrant mot sitt grannland.

» Indien kommer att slåss som en. Indien kommer att vinna som en«, säger Modi.