Amerikanska pressen efter primärvalet: »Joe Biden största förloraren«

Text:

Washington Post börjar med att tacka New Hampshire för att alls ha levererat ett resultat, med en ironisk pik till debaclet i Iowa.

Tidningens reporter Aaron Blake listar sedan Bernie Sanders som valomgångens vinnare, både för att han faktiskt vann (men också förväntades göra det i New Hamshire) och för att trean Amy Klobuchar drog ner resultatet för tvåan Pete Buttigieg, som vann över Sanders i Iowa. Amy Klobuchar hamnar för övrigt också på Blakes vinnarlista.

Största förloraren så här långt är Joe Biden, som var en favorit under valrörelsen. Följd av Elisabeth Warren, men tidningen beklagar också mångfalden i hela den demokratiska kandidatskaran, där flera minoritetskandidater lämnat racet; Andrew Yang, Cory Booker, Kamala D Harris och Julián Castro.

Även New York Times gör analysen att Bernie Sanders kliver fram som vinnare och Joe Biden verkligen har seriösa problem. Bernie Sanders har flera vinnande kort; han lockar unga väljare, den politiska populismen verkar till hans fördel.

De demokrater som hellre ser en mer modest kandidat än vänsterinriktade Bernie Sanders lutar sig inte nödvändigtvis vidare på den tidigare favoriten Joe Biden som alltmer framstår som en förlorare – Pete Buttigieg vann i Iowa, Amy Klobuchar ryckte rejält nu i New Hampshire och än väntar miljardären Michael Bloomberg i vassen. Det betyder, enligt New York Times, å andra sidan att allt ännu kan hända – även för Joe Biden.

Leslie Marshall på Donald Trumps husorgan Fox News gör ett antal konklusioner varav den första är att man kan lita på opinionsundersökningar: de spådde att Sanders skulle vinna New Hampshire – och det gjorde han.  För det andra: det är långt ifrån över, endast två små stater har röstat och det återstår nio kandidater och Michael Bloomberg är inte ens med på valsedlarna än utan går in först efter supertisdagen i mars. Hon konstaterar också att det lönar sig att debattera hårt och att hälsofrågan, följt av klimatet och behovet av en president som kan ena landet, fortfarande är den viktigaste för demokrater.

LÄS OCKSÅ: Sanders vann i New Hampshire – två kandidater hoppar av

Analyssajten Fivethirtyeight, som framgångsrikt nördar ner sig i politisk statistik och opinionsundersökningar, beskriver primärvalet så här långt som ”förvirrat”. Chefredaktör Nate Silver rekommenderar alla att ta framtida opinionsundersökningar med en nypa salt. Inte desto mindre utnämner han redan nu Bernie Sanders som den troligaste presidentkandidaten för demokraterna. Men säger samtidigt att det sannolikt inte kommer att finnas en total enighet bakom en kandidat.

Sajten förklarar Bernie Sanders seger med att han tog hem de flesta av vänsterväljarna, mot Elisabeth Warren, medan de mer moderata splittrades mer jämt mellan Buttigieg, Klobuchar och till viss del Biden. Likaså har Sanders klar majoritet bland väljare under 44 år, medan väljarmajoriteten över 44 år fördelar sig jämnare mellan Amy Klobuchar och Pete Buttigieg.

Den amerikanska pressens samlade analys kan ändå sammanfattas i ett citat av valets mest besvikne, kandidaten Joe Biden:

– It ain't over man, we're just getting started.

LÄS OCKSÅ: Demokraterna planerar för livet efter Donald Trump