Trumps värsta motståndare inför USA-valet: Högsta arbetslösheten på 90 år

Text:

Bild: TT

Joe Biden tog av sig solglasögonen och klev fram till kameran. I bakgrunden syntes blommor och grönska utanför presidentkandidatens hus i Wilmington i Delaware. När Biden hade börjat tala fick han snart sällskap av högt kvittrande fåglar, som nästan överröstade honom.

»Blir jag presenterad? Är det jag nu?« frågade Biden den som stod bakom kameran.

Han hälsade sedan på sina möjliga väljare i Tampa och förklarade att han hade önskat att de kunde mötas ansikte mot ansikte.

–«Men jag är tacksam att vi kan mötas virtuellt«, sa Biden innan ljudet började spraka.

Kandidatens första virtuella väljarmöte, som var tänkt att likna ett klassiskt kampanjstopp under en valrörelse, blev allt annat än en succé.

I stället bjöds tittarna på tekniska problem, ohörbart ljud och långa pauser.

[caption id="attachment_640773" align="alignnone" width="799"] Joe Biden har använt olika sätt att kampanja trots att han är i karantän. Här är han med i Jimmy Kimmel show.[/caption]

Det digitala besöket hos väljarna i ­Florida blev ett talande bevis för hur förutsättningarna att bedriva valkampanj i USA helt har förändrats under coronakrisen.

För två månader sedan hade Joe Biden ett hektiskt schema med resor till små och stora orter. Han skakade hand med väljare i delstat efter delstat och mötte bidragsgivare, deltog i utfrågningar eller intervjuades av journalister.

Det som under drygt två månader varit en traditionell primärvalssäsong i början av ett amerikanskt valår tog abrupt slut den 10 mars.

Antalet fall av coronavirus hade då börjat växa dramatiskt i USA. I takt med att fler blev smittade fattade guvernörer och borgmästare beslut om att stänga butiker, skolor och restauranger. Strikta riktlinjer satte stopp för folksamlingar, kyrkosammankomster och valmöten.

En av delstaterna var Ohio, där Biden och hans supportrar skulle ha firat de fortsatta framgångarna i primärvalen den kvällen.

Några timmar innan dörrarna till den bokade idrottshallen skulle öppnas skickades ett pressmeddelande ut.

»Enligt riktlinjer från myndigheter och med ett stort mått av försiktighet är vårt kampanjmöte i kväll i Cleveland, Ohio, inställt«, skrev Bidens biträdande kampanjchef Kate Bedingfield.

Två dagar senare hade kommande evenemang i Bidens kalender ställts in.

En debatt i CNN mot Bernie Sanders, som av säkerhetsskäl flyttades från Arizona till en tv-studio i Washington, genomfördes dock innan Biden åkte hem till Delaware.

Där har han stannat sedan dess, utan att lämna bostaden en enda gång.

Under pandemin hamnade Donald Trumps bitvis kaotiska presskonferenser om coronaviruset snabbt i fokus för nyhetsrapporteringen.

Från Joe Biden var det tyst, vilket fick kritiker att hävda att Demokraternas presidentkandidat – som formellt väntas utses i sommar – gömde sig för det amerikanska folket.

I själva verket väntade Biden på att hans källare skulle göras om till en tv-studio med teleprompter, lampor och ett skrivbord. Studion, inredd med bokhyllor och foton på väggarna, har blivit platsen där Joe Biden nu kommunicerar med omvärlden.

Efter de första dagarnas tystnad blev hans framträdanden i nyhetskanaler och talkshows allt vanligare. Han har dessutom talat med väljare via telefon, ­bjudit in deltagare till »A fabulous evening with vice president Joe Biden« samt intervju­at politiska gäster i en nylanserad podcast.

I en artikel i New York Times Magazine beskrivs det nya kampanjhögkvarteret som en avspärrad skyddszon.

Biden, som är 77 år gammal och därmed tillhör riskgruppen för covid-19, uppges bara träffa ett fåtal utomstående. Utöver Secret service har endast två medarbetare tillåtelse att gå in i huset. Det är den förre vicepresidentens stabschef, Annie Tomasini, och Jill Bidens stabschef, Anthony Bernal.

Kampanjen uppges ha konsulterat läkare och hälsoexperter för att minimera risken för att Biden ska bli smittad.

Donald Trump har tillbringat merparten av pandemin i det officiella residenset i Washington. Men efter sex veckor i Vita huset har presidenten alltmer börjat återgå till ett normalt arbetsschema.

Flera amerikanska medier har rapporterat om hur presidenten har blivit otålig och velat ge sig ut för att möta supportrar igen under stora kampanjmöten.

– Det är bra för landet. Det är en bra stämning och för mig är det ett fantastiskt sätt att få ut mitt budskap. Vi vinner där vi håller kampanjmöten, sa presidenten under en av sina presskonferenser i april.

Jag skulle personligen vilja se honom mer ute

Dagarna utanför Vita huset har Trump tillbringat på det officiella »lantstället« Camp David och han gjorde senare ett besök hos en tillverkare av ansiktsmasker i Arizona. Besöket påminde på flera sätt om ett kampanjmöte, med samma musik i högtalarna som under Trumps valsammankomster.

Inom Trumpkampanjen pågår samtidigt ett febrilt arbete med att hitta alternativa platser för kampanjmöten, om pandemin fortsätter att göra det omöjligt att hålla till i sportarenor.

Ett förslag som undersöks är enligt The Daily Beast att hålla till på drive-in-biografer. Det skulle göra det möjligt för supportrar att sitta i sina bilar och samtidigt hålla distans till varandra.

Signalerna om en upptrappning i Trumplägret har väckt oro bland ledande demokrater, som menar att Bidens digitala källarkampanj är otillräcklig.

Flera påpekar att det visserligen har varit positivt att han i lugn och ro har kunnat samla in pengar inför det mer intensiva och kostsamma skedet närmare valet. Men isoleringen har samtidigt berövat Biden möjligheten att använda sin främsta styrka, menar flera partiföreträdare.

» Jag skulle personligen vilja se honom mer ute eftersom han är i sitt verkliga element när han träffar människor«, säger Tom Sacks-Wilner, som sitter i kampanjens finanskommitté, till Reuters.

Borgmästaren Tom Barrett i Milwaukee är inne på samma linje när han talar med New York Times:

»Det är så extremt viktigt för honom att visa närvaro här«, säger han till tidningen.

Två andra ledande demokrater, de tidigare Obamarådgivarna David Axelrod och David Plouffe, beskrev sina farhågor i en debattartikel i New York Times. Där jämfördes Biden med en astronaut som tog kontakt med jorden från den internationella rymdstationen.

»Nätbaserade tal från hans källare kommer inte att räcka«, slog skribenterna fast.

I stället menade de att kampanjen måste öka tempot, stärka den digitala närvaron ytterligare och även utnyttja kända personer, tidigare rivaler och demokratiska guvernörer. Flera av dem, som Michigans Gretchen Whitmer och New Yorks Andrew Cuomo, har blivit välbekanta ansikten för väljarna under kampen mot coronaviruset.

Andra menar att Bidens medarbetare borde utreda om det är möjligt för honom att på ett säkert sätt göra fysiska besök hos ambulanssjukvårdare eller andra samhällsviktiga yrkesgrupper.

Bidenkampanjen har dock inte meddelat att några förändringar planeras. I stället är budskapet att fysiska kampanjmöten kan återupptas först när det bedöms som säkert.

– Hälsa och säkerhet för våra supportrar, personal och det amerikanska folket är första prioritet. Våra beslut kring hur kampanjen ska skötas kommer att tas efter råd från hälsoexperter, uppger talespersonen TJ Ducklo för Reuters.

Joe Biden har själv inte antytt att han är på väg att lämna sin isolering.

– Det kommer att vara så här ett litet tag, sa han under en av sina insamlingsmöten.

Trots utmanande förutsättningar i en allt annat än vanlig kampanjtillvaro har Joe Biden lyckats behålla medvinden i opinionen. Inte ens de uppmärksammade anklagelserna om sexövergrepp mot en tidigare medarbetare, som Biden starkt förnekar, har påverkat hans opinionssiffror nämnvärt.

Realclearpolitics sammanställning av flera nationella opinionsmätningar visar att Biden de senaste veckorna har stärkt ledningen över Trump.

CNN uppger att det, sett över mätningar under hela året, är det mest stabila övertaget för en kandidat som utmanar en sittande president sedan 1944.

Politiska analytiker understryker dock att det viktiga är vem som vinner i nyckeldelstaterna. Men även där ser Joe Biden ut att ha starkare stöd, enligt siffrorna. Trump kan bara glädjas åt en knapp ledning i North Carolina.

Flera kommentatorer menar dock att Biden inte har behövt göra särskilt mycket för att behålla sin ledning. I stället har han stärkts av att Donald Trump vid upprepade tillfällen kritiserats för uttalanden under krisen, som när presidenten sa att man skulle titta på möjligheten att injicera patienter med rengöringsmedel.

– Det naturliga för den här kampanjen är att det är en folkomröstning kring Donald Trump. Varje gång Donald Trump ställer sig vid mikrofonen skadar han sig själv. Det är en ganska bra situation att vara i för Joe Biden, säger Mark Mellman, demokratisk pollster, till The Guardian.

LÄS OCKSÅ: Epidemiernas oförenta stater

Den alltmer sargade ekonomin har samtidigt försämrat utsikterna för Donald Trump, vars chanser att bli återvald såg betydligt starkare ut innan pandemin bröt ut.

Ekonomin har gjort en rejäl djupdykning och siffrorna som har presenterats under mars, april och början av maj har varit dyster läsning.

BNP sjönk nästan 5 procent under det första kvartalet och markerade slutet på en lång period av ekonomisk tillväxt.

Samtidigt har arbetslösheten, som i början av året var rekordlåg, ökat dramatiskt. Fler än 30 miljoner amerikaner har anmält sig som arbetslösa under pandemin.

Den amerikanska centralbankens chef, Jerome Powell, har varnat för en långsam återhämtning och förutspådde att BNP-raset även kommer att fortsätta under det andra kvartalet. Om hotet mot arbetsmarknaden sa Fedchefen vid en presskonferens:

– Det är hjärtskärande att se hur allt det är hotat nu.

Donald Trump har blivit allt tydligare med att han vill öppna upp ekonomin igen, trots varningar från hälsoexperter om att det kan innebära risk för ny virusspridning. Politiska motståndare har hävdat att Trump offrar invånarnas hälsa för att få ekonomin på fötter lagom till presidentvalet. Den starka ekonomin sågs som en av Trumps viktigaste nycklar för att bli återvald i november.

– För två månader sedan hade vi den bästa ekonomin i världshistorien, men vi kommer att fixa det igen och det är det vi startar  … Det kommer att hända mycket snabbt, sa Trump vid besöket i Arizona.

Det Trumpkampanjen till varje pris vill undvika är vad kommentatorer talar allt- mer om: att valet blir en folkomröstning om Trumps hantering av coronakrisen. Presidenten har fått allt fler frågor på temat och gav det mest uttömmande svaret i en intervju med ABC News:

– Du vet, jag har byggt den bästa ekonomin och sedan stängdes den ner av goda skäl. Vi har räddat miljoner liv genom att göra det. Jag tror att människor kommer att komma ihåg det, sa Trump.

Trumpkampanjen väntas framöver koncentrera sig på budskap om att Trump är den enda som nu kan se till att få ekonomin på fötter igen, eftersom han redan har gjort det en gång.

Även Joe Biden trycker på sin erfarenhet från tiden som Obamas vicepresident efter finanskrisen 2008 för att övertyga väljare om att han kan ta landets ekonomi i rätt riktning.

När den senaste jobbrapporten hade släppts lovade Biden att lägga fram detaljerade förslag inom kort. I ett uttalande beskrev han i stället den ekonomiska krisen som en katastrof, som förvärrats av Trumps agerande.

– Den här krisen kommer att slå hårdare och vara längre eftersom Donald Trump har spenderat de senaste tre åren med att underminera grundpelarna i vår ekonomiska styrka, sa Biden.

LÄS OCKSÅ: Corona påverkar opinionen – Biden populärast i mätning

***

FAKTA: Biden leder i opinionen

Genomsnitt av nationella mätningar 12 maj:

Joe Biden: 46,8Donald Trump: 42,4

Genomsnitt i nyckelstater 12 maj:

Wisconsin Joe Biden: 46,7 Donald Trump: 44,0

Pennsylvania Joe Biden: 48,3 Donald Trump: 41,8

North Carolina Joe Biden: 46,7 Donald Trump: 47,0

Florida Joe Biden: 46,5 Donald Trump: 43,3

Michigan Joe Biden:46,5 Donald Trump: 41,0

Källa: RealClear­Politics