2020 – ett år Brasiliens president Bolsonaro kommer vilja glömma

Text:

Bild: TT

Under förra veckan så sparkades den tidigare polischefen Maurício Valeixo på oklara grunder. Något som fick den tidigare justitieministern Sérgio Moro att avgå från sin position i regeringen, då han menar att Bolsonaro avskedat polischefen i syfte att få insyn i rättsväsendet.

Bolsonaro meddelade senare att familjevännen Alexandre Ramagem skulle nomineras till ny polischef, en nominering som presidenten nu dragit tillbaka efter att en domare stoppat utnämningen.

En domare har även givit klartecken till en utredning av anklagelserna om politisk inblandning i rättsväsendet.

Tidigare i april sparkade Bolsonaro även landets hälsominister Luíz Henrique Mandetta efter att de inte kunnat enas om hur landet ska möta coronapandemin. Presidenten har vidhållit att riskerna med viruset är överdrivna, och att restriktioner inte bör införas, med hänvisning till att ekonomin skulle påverkas för mycket.

Brasilien har enligt WHO bekräftat 71 886 fall av coronaviruset, och över 5 000 dödsfall till följd av sjukdomen. Enligt en opinionsmätning från institutet Datafolha ogillas sättet Bolsonaro hanterat coronaviruset på av 45 procent av brasilianarna, medan endast 27 procent är mer positiva. 25 procent är neutrala.

Regeringen tappade ännu en minister i januari tidigare i år, när den tidigare kulturministern Roberto Alvim sparkades sedan han i ett filmklipp i sociala medier hållit ett tal som nästan var en kopia av ett tal som hölls av Nazitysklands propagandaminister Joseph Goebbels. Alvim hävdade att likheterna var oavsiktliga.

Och medan regeringar i andra länder har ökat i popularitet går det trögt i Brasilien. Sedan regeringen tillträdde i januari 2019 har missnöjet långsamt ökat, även om Bolsonaro har lyckats behålla stödet från sina kärnväljare. Denna trend har fortsatt genom coronakrisen, och enligt mätningen från Datafolha tycker 38 procent av brasilianarna att han gjort dåligt ifrån sig som president, 33 procent är positiva, och 26 procent neutrala.

LÄS OCKSÅ: Bolsonaro nobbar miljöstöd om han inte får en ursäkt