Polis: »Terrorcellen har neutraliserats«

Text:

Bild: Manu Fernandez/AP/TT

Vid 17-tiden på torsdagen körde en skåpbil in i en folkmassa på turiststråket La Rambla i centrala Barcelona. Minst 14 personer har dödats och 130 skadats. Fyra personer har gripits efter attacken. Tre av dem gripna är marockanska medborgare och den fjärde spansk – alla mellan 21 och 34 år gamla, skriver Reuters. Spansk polis menar att terrorattackerna har en koppling till den kraftiga explosion under onsdagskvällen där en person dog och flera skadades.

Åtta timmar senare körde en Audi A3 in i människor på strandpromenaden i Cambrils, 12 mil söder om Barcelona. Minst sex personer skadades, två av dem allvarligt. De misstänkta terroristerna stoppades i en poliskontroll och sköts ihjäl. Männen bar bombbälten, som polisen sedan sprängde sönder. Senare visade det sig att bombbältena var falska.

Terrorgruppen IS har tagit på sig dådet i Barcelona och polisen misstänker att en terrorcell ligger bakom attackerna i Barcelona och Cambrils.

»Vi arbetar med hypotesen att gärningsmännen förberedde bägge dåden under en längre tid i ett hus i Alcanar. Det var en grupp, vi vet inte det exakta antalet personer, men vi utesluter inte att de hade förberett andra attacker. De är alla identifierade«, sa polischefen Josep Luis Trapero vid en presskonferens.

Två dagar senare meddelade polisen att ”terrorcellen har neutraliserats”, enligt spanska La Vanguardia.

Följ händelseutvecklingen nedan
AP
TT
Expressen
Aftonbladet
La Vanguardia (spanska)