Återträffen

Text:

Bild: Claudio Cruz/ TT

»Sí, prometo« – ja, jag lovar – var de sista orden Michelle Bachelet sa innan hon förändrade Chiles historia.

Det var den 11 mars 2006 och hon hade precis svurit eden som Chiles president och blev därmed också landets första kvinnliga statschef. Några månader senare sa hon till brittiska The Guardian: »Vem hade trott att Chile skulle vara redo för en kvinnlig ledare för tjugo, tio eller ens fem år sedan?« Men det var landet uppenbarligen. Klassfrågan var viktigare än kön när socialdemokraten Michelle Bachelet 2006 slog sin motståndare Sebastián Piñera, den högerkonservative miljardären som är landets nuvarande president.

Michelle Bachelet är ett barn av diktatorn Augusto Pinochets tid och redan som tonåring började hon engagera sig i politiken. Militärkuppen 1973 förändrade hennes liv. Kuppen innebar att det chilenska folket tvingades ta ställning. Antingen för den dåvarande presidenten Salvador Allende eller för Pinochet. Michelle Bachelets pappa stod på Allendes sida, vilket också blev hans död. Efter att ha torterats svårt avled han av en hjärtattack 51 år gammal. Även dottern och hennes mamma fängslades och torterades. Efter pappans död flydde de båda och levde i exil i Australien och senare i dåvarande Östtyskland, där Michelle Bachelet avslutade sina läkarstudier och blev barnläkare.

Det dröjde fem år innan hon återvände till Chile. Samtidigt som hon arbetade som läkare gjorde hon politisk karriär. När Ricardo Lagos blev Chiles president 2000 var Bachelet vid hans sida. Till en början som hälsominister men senare som Chiles, men också Sydamerikas, första kvinnliga försvarsminister.

Under sin första mandatperiod som president lyckades Michelle Bachelet inte med några av de större ekonomiska reformer som utlovats och därför finns det i dag en osäkerhet om vad hon kommer att lyckas förändra om hon vinner valet nu på söndag. Samtidigt hade hon det största förtroendet någonsin i Latinamerika när hon slutade som president 2010. Men en chilensk president kan inte sitta två mandatperioder efter varandra, och i stället blev Bachelet chef för UN Women, FN:s enhet för jämställdhet och stärkande av kvinnors rättigheter.

Under ett decennium gick Michelle Bachelet från att vara barnläkare till president. Hon har förändrat kvinnornas situation i det konservativa och religiösa Chile, bland annat genom att sätta jämställdhetsfrågorna på den politiska agendan och genom att införa ett pensionssystem för kvinnor som väljer att stanna hemma och ta hand om barn och hushåll.

Som feminist, agnostiker och frånskild trebarnsförälder representerar hon ett modernare och mer öppet Chile, ett land som förändrats mycket under hennes tid vid makten. Michelle Bachelet går nu i första hand till val med löften om gratis sjukvård, höjd företagsskatt samt en omskrivning av Pinochets grundlag.

Söndagen den 15 december avgjordes valet mellan henne och högeralliansens kandidat Evelyn Matthei. Michelle Bachelet vann med en klar majoritet på 62 procent, vilket är den högsta siffra som någon presidentkandidat uppnått i Chile efter att landet åter demokratiserades på nittiotalet. I mars 2014 intar Bachelet åter posten som Chiles president.

Fakta | Konkurrenten

Sextioåriga Evelyn Matthei är professor i internationell ekonomi och landets nuvarande arbetsmarknads- och socialminister.

Liksom Michelle Bachelet är Evelyn Matthei dotter till en flygvapengeneral. Flickorna var barndomsvänner och grannar under 1950-talet, då deras fäder arbetade på samma flygbas i Chile.

När general Augusto Pinochet kom till makten valde deras pappor varsin sida i konflikten. Medan Michelle Bachelets pappa ställde sig på den socialistiska oppositionens sida gjorde Evelyn Mattheis far karriär som en del av Pinochets militärjunta. Tidigare i år slog en domstol fast att general Matthei inte var inblandad i tortyren av Michelle Bachelets far.