»Backa Merkel – annars avgår jag«

Text:

Bild: JOHN MACDOUGALL/TT

Klockan 17 i dag kommer Tyskland förbundskansler Angela Merkel och den 69-årige inrikesministern Horst Seehofer från systerpartiet SCU träffas för att diskutera och avgöra regeringens framtid. Bakgrunden är en skiljelinje om flyktingar, den eviga stötestenen.

Seehofer vill använda de så kallade Dublin-reglerna, det vill säga att flyktingar som redan registrerats i ett annat land ska direktavvisas vid gränsen till Tyskland. Merkel däremot vill få till en europeisk lösning i flyktingfrågan.

I söndags kom ultimatumet från Seehofer.

Backa – annars avgår jag, var kravet, och gäller hans ministerpost och roll som partiordförande.

I senaste Fokus skriver Jan Lewenhagen om Tyskland situation under sommaren. Det rör sig som ett triangeldrama och på spel står ett samarbete mellan två systerpartier som pågått i årtionden. Kanske även en fråga som hotar splittra hela EU, enligt Merkel.

»Det förefaller som att det är Markus Söder (Bayerns regeringschef Tyskland reds anm) som driver Seehofer framför sig, givetvis med höstens delstatsval i sikte, samtidigt strategiskt för att bereda marken inför det som ska komma efter Merkel«, skriver han.

Parallellt med den djupa sprickan som pågår mellan de kristdemokratiska partierna förbereder SPD, som också ingår i regeringssamarbete, för nyval.

Det blir en svettig sommar för Merkel, lyder rubriken i Lewenhagens artikel.

Läs Fokus extra tjocka sommarutgåva här.