Trump, Akilov, Strandhäll, Kamprad

Text: Redaktionen

Det hände i veckan. 26 januari–2 februari 2018

26/1 Teliarapport 

Johan Dennelind meddelade Telias aktieägare att bolaget genomfört besparingar så framgångsrikt att aktien stigit och att Telia därmed höjer aktieutdelningen med 15 procent.

26/1 Rökning förbjuden 

Regeringen föreslog att rökning ska förbjudas på flera platser utomhus. Från och med årsskiftet kan det vara färdigbolmat på tågperronger, busstationer och uteserveringar. »Det finns ett mycket brett stöd bland den svenska befolkningen«, sa socialminister Annika Strandhäll (S), men Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna förklarade att man säger nej till förslaget, medan Centerpartier och Sverigedemokraterna meddelade att man ännu inte vill sätta ner foten.

27/1 Förintelsens minnesdag

Förintelsens minnesdag högtidlighölls i Sverige.

27/1  Två män döda – åkte igenom isen

Två skridskoåkande män omkom i en isolycka på sjön Stråken utanför Mälaren. Männen hade åkt skridskor, och ramlat ner under igen. Räddningstjänsten fick ett larm om två flytande kroppar i vaken, och kunde bärga de redan döda kropparna.

27/1 Kamprad död 

Ikeas grundare Ingvar Kamprad avled i sitt hem i Småland efter en kort tids sjukdom. Han blev 91 år.

29/1 EM-finalen

Sverige förlorade finalen mot Spanien i Handbolls-EM.

30/1 Terrordådet på drottninggatan

Uzbekern Rakhmat Akilov åtalades för terrorbrott i Stockholms tingsrätt. Målet förväntas pågå under minst 35 rättegångsdagar.

30/1 Kungligt besök

Prins William, hertig av Cambridge, och hans gemål Catherine, i vänners sällskap kallad Kate, hertiginna av Cambridge, var på officiellt besök i Stockholm. De åt lunch på slottet med kung Carl XVI Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prins Daniel. William och Kate besökte också redan på förmiddagen Vasaparken och prövade på att spela den svenska folk- och kultursporten bandy. Paret, som väntar sitt tredje barn till våren, besökte även varuhuset NK för att titta på en utställning om brittisk design. Och träffade statsminister Stefan Löfven.

30/1 Slalom i Hammarbybacken 

Den alpina världseliten tävlade parallellslalom i Hammarbybacken i södra Stockholm. Andre Muhrer kom på andra plats.

31/1 Dan Eliasson sparkas….

Regeringen meddelade att rikspolischefen Dan Eliasson inte får fortsätta på sin post.

1/2 Ersättare klar

Tidigare Säpochefen Anders Thornberg utsågs till ny rikspolischef efter Dan Eliasson.

1/2 Lag om mobiltelefon

En ny lag som förbjuder mobiltelefon i handen samtidigt som man kör bil träder i kraft. Busschaufförerna, genom sin branschorganisation Svensk kollektivtrafik, var kritiska. »Förmodligen hade de tänkt på läsplattor och annat. Men inte hur effekten skulle bli för tusentals bussar i kollektivtrafik«, sade Helena Leufstadius, vd för Svensk kollektivtrafik.

2/2 Snöoväder 

Tre äldre personer i Västernorrland dog i samband med att det rekordstora snöovädret svepte in över stora delar norra och östra av Sverige. De omkomna hittades nära sina hem. Hårda pålandsvindar tryckte in snöbyarna mot kusten och lokalt vräkte snön ner. På E4:an vid Birsta i Sundsvall frontalkrockade två personbilar, och på riksväg 70 kolliderade en buss, fylld med skolungdomar, med en lastbil från Postnord, minst två personer skadades. Trafikverket uppmanade alla till försiktighet.

Utrikes

26/2 USA:s Rysslandskontakter 

Uppgifter om Trump beordrat specialåklagaren Robert Mueller att få sparken i juni för att sedan ångra sig är falska nyheter, hävdar Trump.

27/2 Terrordåd i Afghanistan 

Över 100 personer dog när en självmordsbombare sprängde en ambulans i Afghanistans huvudstad Kabul.

28/2 Protester i Ryssland

Protester mot Ryssland regim på flera håll i landet. Oppositionspolitikern Alexej Navalnyj, som uppmanat till protesterna, blev gripen i Moskva av polis nästan direkt när han anlände till demonstrationen

28/2 Presidentval

Sauli Niinstö, snart 70 år gammal, valdes till Finlands president fram till 2024. Resultatet överraskade ingen. 

29/2 Sjukdom snart utrotad

Snart skulle världen världen kunna vara helt fri från Polio. ”Vi närmar oss målet”, säger Paul Rutter på FN:s barnfond Unicef.

30/1 Irland röstar om abort

Irland kommer i sommar rösta om att liberalisera abortlagstiftningen. I nuläget är det förbjudet med abort under nästan alla omständigheter. 

31/1 Trumps nationstal

I Donald Trumps första State of the union-tal lovade han att Guantánamofängelset ska vara ööppet, att modernisera USA:s kärnvapenarsenal och att bygga vägar och broar för miljardbelopp. Experter tolkade talet som ett hyllningstal – till sig själv.

1/2 Vattenkris

 Dag noll tornar upp sig i Kapstaden. Då kommer kranarna att sina och kaos och anarki kan uppstå i vattenbristens spår.

 2/2 Båtolycka

Runt 90 människar kan ha drunknat i en båtolycka i Medelhavet. De flesta tror man är pakistanska migranter som försökt ta sig till EU från Libyen.

Sju dagar är sammanställd av Mats Holm och Leon Nudel.