Camerons pr-mästare

Text: Robert Börjesson, London

Bild: Stefan WermutH/scanpix

Kommunikationschefen Andy Coulson och den politiska rådgivaren och strategen Steve Hilton tillhör David Camerons inre krets och är arkitekterna bakom »Det nya Torypartiet«. Det är bland annat Coulson som haft i uppgift att tvätta bort De konservativas stämpel »som det elaka partiet«, enligt dagstidningen Guardian.

Andy Coulson var tidigare chefredaktör för Storbritanniens bäst säljande och sensationslystna söndagstabloid News of the World. Med hjälp av landets många höger­vridna tidningar, flera som journalisten Coulson tidigare haft som arbetsplats, har kommunikationschefen trummat ut budskapet att Storbritanniens färska premiärminister David Cameron är en ny typ av konservativ brittisk politiker som med stort hjärta slåss för de svaga i samhället och för den offentliga sektorn.

För tre år sedan dömdes News of the Worlds hovreporter Clive Goodman till fyra månaders fängelse för att ha avlyssnat det brittiska kungahusets telefoner. Andy Coulson var då tidningens chefredaktör. Coulson förnekade att tidningsledningen sanktionerat arbetsmetoden, men kort tid därefter avgick han från chefredaktörsposten. Han var kanske avskydd av Storbritanniens många rojalister, men Andy Coulson behövde inte vara arbetslös länge. Coulson gick direkt från skandalen till jobbet som David Camerons kommunikationschef. När Guardian förra året avslöjade att inte bara kungahuset utan över 100 kända britter misstänktes ha avlyssnats av Coulsons News of the World, även ledande politiker från Liberaldemokraterna och Labourpartiet, så vägrade David Cameron, trots starka protester, att sparka sin kommunikationschef.

– Jag tror på att ge människor en andra chans i livet, sa Cameron.

Men valet blev inte den övertygande seger som Tories räknat med och nu riktas den interna kritiken även mot Coulson.

Nyligen presenterade den ansedda konservativa hemsidan ­Conservativehome.com ­en analys av Torypartiets valrörelse.

I undersökningen har Torypartiets parlamentsledamöter och valrörelsens nyckelpersoner intervjuats anonymt. Under valrörelsen tävlade Tory-partiet mot en av de mest impopulära Labour-regeringarna i brittisk historia. Ändå lyckades David Cameron inte vinna en egen majoritet i parlamentet och tvingades i stället bilda en koalitionsregering med Liberaldemokraterna. Det ses nu av många inom Torypartiet som ett stort misslyckande.

David Cameron har tidigare berättat att han byggde sin valstrategi på hur alliansen vann regeringsmakten i Sverige.

Precis som moderaterna har David Cameron tagit Storbritanniens konservativa parti till vänster för att vinna mittenröster. Fredrik Reinfeldt hyllade Las. David Cameron har kärleksbombat den offentliga brittiska sjukvården. Den stora skillnaden är att alliansen presenterade en färdig politik inför valet 2006. Under den brittiska valrörelsen var Torypartiet så vaga när det gällde sin ekonomiska politik att de fick kritik av det oberoende institutet IFS (Institute for Fiscal Studies).

Nu väntar Storbritannien spänt på ­finansminister George Osbornes första budget den 22 juni för att se om alla löften om ett nytänkande Tory-parti som vårdar välfärdsstaten ska uppfyllas eller om det bara var valstrategi och pr orkestrerad av Steve Hilton och Andy Coulson. Det är inte konstigt om det finns tvivel. En Tory-­politiker säger till ­­Conservativehome.com­ att partiets valkampanj »Det stora samhället« bara är »en gimmick«.

Redan under sina första veckor som premiärminister har David Camerons vaga sätt att uttala sig dessutom lockat fram jämförelser med USA:s tidigare president George W Bush i brittiska tidningar.

Cameron har bland annat pratat om »ämniga ämnen« och om att koalitionen kommer att »nå framgång genom sin framgång«.

En opinionsundersökning av tv-­kanalen Channel Four avslöjar också att sju av tio britter anser att landets makt­havare inte talar klarspråk om vilka tuffa nedskärningar som krävs för att rädda ett skuldsatt Storbritannien i ekonomisk kris.

Precis som Reinfeldt så har David Cameron moderniserat sitt parti med hård centralstyrning. Lyssnar man på rösterna i Conservativehome.coms undersökning så finns det tecken på att David Cameron inte kommer att ha lika lätt som Sveriges statsminister att leda sitt parti efter valsegern. Framför allt äldre rutinerade ­politiker anser att de ignoreras i Camerons nya Tory-parti.

– Partiledningens stalinistiska kontroll måste få ett slut. Bara fyra och en halv personer har varit tillåtna att göra tv-intervjuer, säger en Tory-politiker i ­Conservativehome.coms rapport.

– Vi kan inte ha en ledning som bara består av Daves polare. Alla är likadana, 42 år eller 43 år, och de känner varandra från skoltiden i Oxford. Det här var gänget som sa till oss att hålla käften för att de visste hur man vann. Nu finns facit. De vann inte, säger en Tory-politiker i undersökningen.

Hur Andy Coulson och Steve Hilton hanterar kritiken?

New York Times och Guardians politiska krönikör Jonathan Freedland tror att David Cameron och hans inre krets, nyinflyttade i 10 Downing Street, redan utforskar fördelarna som partiets samarbete med Liberaldemokraterna kan ge i nästa val. Koalitionsregeringen ger Torypartiet stora möjligheter att vinna mittenväljare.

– Allt kan naturligtvis falla sönder och sluta i bråk, menar Freedland. Tuffa nedskärningar i den offentliga sektorn kan få den här Tory-regeringen att framstå som lika elak som de tidigare. Men den här gången kommer det även att vara Liberal­demokraternas fingeravtryck på yxan. I stället för att Vince Cable (Liberaldemokraternas näringsminister) tar avstånd från politiken så kommer David Cameron att ha hans stöd. Om det här lyckas så är priset enormt.Då kommer Cameron att stänga ute Labour och äga mitten i brittisk politik, platsen där man vinner eller förlorar val.

Fakta | Camerons gäng

Andy Coulson
Tidigare redaktör för Suns skvallersida och före detta chefredaktör för News of the World. Andy Coulson fick jobbet som strategisk rådgivare och kommunikationschef åt David Cameron 2007. Nu är han kommunikationschef på 10 Downing Street. Gift och har två barn.

Steve Hilton
David Camerons närmaste rådgivare och politisk strateg bakom »Det nya Torypartiet«. Precis som Coulson undviker Hilton medieuppmärksamhet kring sin egen person och talar nästan uteslutande med journalister »off the record«. Hilton har kallats en »pint-sized Rasputin« för sitt inflytande på premiärministern. Enligt Times har han en bättre lön än sin chef Cameron.

Henry Macrory
Presschef som även kallas »David Camerons spin doctor«. Macrory är en tidigare tabloidjournalist som arbetat åt Cameron i flera år.

Gabby Bertin
David Camerons pressekreterare. Bertin, 31, har varit David Camerons rådgivare under en stor del av premiärministerns karriär. Hon är känd för att ha läxat upp Cameron när han använde ett fult könsord i radio. David Cameron visste inte vad slangordet betydde.