Döden i debatten

Text:

Säga vad man vill om Sarah Palin – det är för det mesta bra drag runt henne i alla fall. Hennes senaste utspel är på temat skräckpropaganda. På sin officiella Facebooksida har Sarah Barracuda lagt ut den hårresande uppgiften att Obamas sjukförsäkringsreform skulle leda till att en »Dödspanel« skulle få rätt att avgöra enskildas rätt till sjukvård, och att hennes son Trig, född med Downs syndrom, då skulle vara i farozonen.

Kritiken slår hårdast tillbaka mot henne själv. Men den är också ett tecken på något större – att Obamas viktigaste reform under mandatperioden stött på stora problem.

Förhoppningen att få till en bred överenskommelse innan kongressen gjorde sommaruppehåll gick om intet. Republikanerna vädrar nu morgonluft och mobiliserar sina väljare på kampanjmöten runt om i landet.

Obamas plan innebär att dagens system med privata försäkringsbolag behålls, men att staten ska garantera att alla har ett skydd genom att bland annat skapa en statlig försäkringsplan som konkurrerar med de privata. Man ställer också högre krav på företag att försäkra sina anställda.

Fortfarande har Vita huset gott hopp om att få igenom planen under hösten, och i veckan gick man till motattack med hemsidan whitehouse.gov/realitycheck. Frågan är om det räcker – eller om utsagor à la Palin och de konservativa radiopratarnas liknelser mellan utökad sjukförsäkring och Hitlertyskland redan satt för djupa spår.