Domstol ger Putin rätt – kan sitta kvar vid makten till 2036

Text:

Bild: TT

Vladimir Putins sista mandatperiod som president i Ryssland tar slut 2024. Men nu är det möjligt för Putin att sitta kvar ytterligare två sexåriga mandatperioder, vilket Fokus tidigare skrivit om.

Det var Valentina Teresjkova, dumaledamot och första kvinnan i rymden, som lanserade ett tillägg i en befintlig reform av Rysslands grundlag. Duman röstade ja till förslaget och nu har även landets författningsdomstol slagit fast att det är möjligt för Vladimir Putin att sitta till 2036.

– Han siktar på att sitta för evigt. Det är ett mycket illavarslande tecken, säger Rysslandskännaren Kristian Gerner till TT.

Det som kvarstår innan grundlagsändringen kan träda i kraft är en folkomröstning som är planerad till 22 april, vilket är Vladimir Lenins födelsedag. Även Ryssland är präglat av coronakrisen och har stängt gränsen till alla grannländer förutom Finland samt Azerbajdzjan, men man är ändå fast besluten att genomföra omröstningen.

Väljer Vladimir Putin, 67, att kandidera efter den nuvarande mandatperioden har gått ut och sitter kvar till 2036 kommer han ha styrt Ryssland i 36 år. Det är längre än vad den förre Sovjetledaren Josef Stalin satt vid den högsta makten.

LÄS OCKSÅ: Rysslandkännaren om Putins maktdrag