Gåta sätter valrörelse i brand

Text:

Den 28-årige Santiago Maldonado, en okänd argentinsk tatueringskonstnär från staden El Bolson i Patagonien, försvann den 1 augusti år. Han beskrivs som en aktivist av den stillsamma sorten, en vagabondlik yngling som brukade ta sig över gränsen till Chile och delta i protester mot miljöförstöring och stora laxodlingar. Maldonado var engagerad i ursprungsfolket mapuchernas kamp för eget territorium på olika platser i Chile och Argentina.

Argentinas styrande center–högerkoalition Cambiemos har den senaste tiden skärpt tonen mot den militanta delen av mapuches, Resistencia Ancestral Mapuche, RAM. Polisen har fängslat dess ledare, som är anklagad för mordbrand och terroristverksamhet.

Den 1 augusti deltog Santiago Maldonado i en demonstration till stöd för RAM-ledaren. Demonstranterna brände däck och blockerade en motorväg.  Den militärt organiserade polisen Gendar-meri Nacional var på plats, och våldsamma sammandrabbningar mellan poliser och demonstranter utbröt. Polisen sköt skarpt och med gummikulor mot män, kvinnor och barn. Den militära operationen var godkänd av regeringen. Maldonado har varit försvunnen sedan dess.

 

Mapuchefolket har i decennier fört en kamp mot det italienska klädföretaget Benetton som sedan i början av 1990-talet köpt mark för att odla bomull i stora delar av Argentina. Striden utkämpas inte bara med slagord och argument. I gryningen den 21 juli i år attackerade huvklädda mapucheaktivister en bonde på en Bennettonkontrollerad egendom. Bonden försvarade sig med kniv och lyckades oskadliggöra inkräktarna. En teori som cirkulerade under några veckor i augusti var att det var Maldonado som stacks ner, och senare dog. I så fall kunde det inte ha varit han som greps den 1 augusti, och försvinnandet hade då fått en förklaring. Ett DNA-test av blodet på bondens kniv härom-veckan visade dock att den knivstuckna var någon annan.

»Var är Santiago Maldonado?« skanderade 15 000 demonstranter i Argentinas huvudstad Buenos Aires i veckan. Längst bak i ledet gick huvklädda demonstranter. De möttes av smattrande gummikulor och intensivt vattenbombardemang från polisen.

 

Den 22 oktober hålls val till det argentinska parlamentet. Cambiemos och president Mauricio Macri hoppas kunna rida på en ekonomisk återhämtning, och kongress-stöd för fortsatta ekonomiska, politiska och juridiska reformer under 2018 och 2019. Förra presidenten Cristina Kirchner, hoppas att en plats i senaten ska göra henne till oppositionsledare igen, vilket skulle försämra Macris möjligheter att driva igenom sin politik.

Med Santiago Maldonados försvinnande, som både väcker svarta minnen av juntatiden och påminner om behandlingen av ursprungsbefolkningen, har valrörelsen fått en oväntad laddning.

– Maldonados försvinnande är inte bara en människorättsfråga. Den har politiserats. Kirchneristerna använder slogans om diktaturen för att spela upp stämningarna inför valet. De ser det som en chans att ge Kirchner ny vind i seglen. Hon gjorde ett sämre primärval än väntat, säger Maria Luisa Bartolomei, forskare på Stockholms universitets Latinamerikainstitut.

Kirchners anhängare ser i fallet Maldonado en chans att, genom att väcka minnena av juntatiden, mobilisera sina kärntrupper. Macris koalition försöker påminna om att Kirchner utreds i flera fall av korruption och riskerar åtal, och att hon, om hon väljs in i senaten den 22 oktober, sannolikt får åtalsimmunitet.