»Inget kan få Putin att dra sig tillbaka«

Text:

Bild: tt

Är du överraskad över att Putin agerat så snabbt och aggressivt i Ukraina?

– Inte särskilt. Det är chockerande, utan att vara överraskande. Det han sa i sitt tal till parlamentet i tisdags var samma som han sagt tidigare: att Sovjetunionens upplösning var en historisk katastrof. Precis som i Georgien så upplever Putin att han har rätt att lägga beslag på grannländers områden som han ser som ryska.

Vad tycker du om EU:s och USA:s förhållningssätt så här långt?

– Det har varit bra men inte tillräckligt. Jag blev personligen rätt glad av att se vissa av de där personerna på sanktionslistan. De borde ha fått sina tillgångar frysta för länge sedan. Men Putin själv rubbas ju inte av detta.

Hur borde väst handskas med Putin och Ryssland i det här läget?

– Just nu finns det egentligen inget som man kan göra för att få Putin att dra sig tillbaka. Vad man än gör kommer det att slå tillbaka. Det enda rätta i det här läget är att isolera honom och införa rejäla sanktioner. Stora delar av den ryska affärseliten måste få sina tillgångar frysta. Ryssland måste stängas ute från västs marknader. Inte för att det kommer att fungera, men för att det kommer att göra ont. Det förtjänar de.

Din nya bok handlar om Pussy Riot. Har Putins sätt att handskas med dem stärkt eller försvagat hans ställning i Ryssland?

– Det har stärkt honom. Putin har höjt priset för att demonstrera och i princip lyckats kväsa proteströrelsen. Internationellt så innebar domen mot Pussy Riot ett viktigt skifte i hur man i väst ser på Ryssland. Man har förstås alltid vetat att Putin inte är en schyst kille, men då blev det uppenbart för alla att han ägnar sig åt vad som bara kan beskrivas som statsterror.

Du har följt Putin under lång tid. Vad blir hans nästa drag?

– När han annekterat Krim fullt ut så kommer han att se sig om efter andra möjligheter att spänna sina muskler. Om det sen blir Transnistrien, östra Ukraina eller kanske Arktis, det spelar egentligen ingen roll. Det finns många områden som kan användas för att visa att Ryssland är en expanderande stormakt. För Putin handlar det inte om att föra krig utan om att hävda sin makt över närområdet.

Fakta | Frågor till

Den Sverigeaktuella författaren Masha Gessen är en av Rysslands starkaste oppositionella röster. Hon är aktuell med boken »Pussy Riot« och har tidigare skrivit en kritisk bok om Vladimir Putin: »Mannen utan ansikte«.

Läs mer:
Gasen i botten