Israels rekordsnabba vaccinering kan bli en valvinnare för Benjamin Netanyahu

Text: Arne Lapidus

Bild: TT

Tillverkarna levererar punktligt vaccin till Israel och hittills har inga förseningar eller andra problem rapporterats. Pfizer-Biontech har lovat tio miljoner doser före utgången av mars – och nära fem miljoner doser har redan injicerats. Israel ligger först i världen: mer än 35 procent av landets 9,3 miljoner medborgare har fått den första sprutan, mer än 20 procent den andra.

Israel har också avtal med Moderna, som börjat leverera, och med Astra Zeneca. Den snabba och ymniga tillgången på vaccin ses som en personlig framgång för premiärminister Benjamin Netanyahu. Det medger också hans motståndare motvilligt. Han drar stora politiska växlar på vaccinet och har tänkt sig att vinna valet på detta den 23 mars – och har goda chanser, enligt mätningarna.

Två stora vaccinationstält dominerar Rabin-torget i centrala Tel Aviv. De som bokat tid slussas snabbt in. Inte längre mest äldre personer som när kampanjen drog i gång för drygt en och en halv månad sedan – mer än 85 procent av 60-plussarna har nu vaccinerats – utan medelålders och yngre.

– Det är min första spruta. Det känns mycket positivt och viktigt. Och jag är stolt över att Israel är först i världen när det gäller vaccinering, säger Lior Ginat, 34, företagare från Tel Aviv.

– Det är tack vare Netanyahu som vi har så mycket vaccin så tidigt. Jag är inte för honom men det är mycket troligt att han vinner valet på grund av det, säger han.

De senaste uppgifterna från Israel visar på god effekt. I en undersökning som gjorts på en miljon människor som fått två sprutor, alltså hälften av de fullvaccinerade, har 0,073 procent smittats och ännu färre blivit svårt sjuka i covid-19.

Samtidigt har massvaccineringen ännu knappast hunnit påverkat den stora smittspridningen i landet. Brittiska, sydafrikanska och andra mutationer driver på smittan. Israel är mitt inne i sin tredje nedstängning och har stängt den internationella Ben Gurion-flygplatsen utanför Tel Aviv för att försöka stoppa de nya varianterna.

– Vi befinner oss i en kapplöpning mellan vaccination och mutation. Det kommer nya mutationer så vi måste springa så fort vi kan, säger Netanyahu.

De upprepade nedstängningarna har fått förödande ekonomiska konsekvenser. Och lett till massiv kritik mot Netanyahu och hans regering.

– Jag får första sprutan, det känns bra. Även om det hela är lite av ett experiment, vi vet inte vad utfallet blir, säger Talia Hoffman, 41, konstnär från Tel Aviv som är på väg in i tältet.

– Jag beklagar om vaccinet påverkar valet. Netanyahu har tyvärr goda chanser att vinna nu. Men vi kommer att få betala ett högt pris i många år för alla hans nedstängningar, säger hon.

Utanför tälten finns skyltar med texter som »Tillsammans besegrar vi coronaviruset«. Strax intill står ett tredje stort tält, en drop in-mottagning där folk kan covid-testa sig.

Israelerna vaccinerar sig på hundratals mer eller mindre improviserade mottagningar över hela landet. På sportarenor, kulturanläggningar och i parker. Det finns också drive-in-mottagningar för bilister.

Den rekordsnabba vaccineringen har flera förklaringar. Israel slöt tidigt avtal med tillverkaren Pfizer om att dela alla data med medicinföretaget – som därmed fick tillgång till ett »laboratorium« där man snabbt kan se hur vaccinet fungerar på en stor befolkning. Dessutom var Netanyahu mycket aktiv och tryckte på tillverkarna – och Israel betalade betydligt mer än till exempel EU, pengar som man räknar med att få tillbaka snabbt om den ekonomiska återhämtningen kommer i gång tidigt.

Från Israel till Kenya och Indien – här är länderna med störst vattenbrist