Jane Fonda i intervju: »Jag är orolig för Greta Thunberg«

Text:

Bild: TT

Jane Fonda, i dag 81 år gammal, är fortsatt en källa till kontrovers i USA. Hennes politiska aktivism började på 1970-talet med protester mot USA:s inblandning i Vietnamkriget, något som i dag har utvecklats till en strid för klimatet.

Fonda har tidigare berättat att hon inspirerats av Greta Thunbergs skolstrejk. Den senaste tiden har hon gripits av polis vid upprepade tillfällen, när hon precis som mängder av ungdomar världen över har demonstrerat på fredagar.

– Polisen försöker komma på hur de ska agera, det finns inga ritningar att gå efter. De har att om de fortsätter att gripa mig så kommer jag att slängas i finkan i 99 dagar – eller längre, säger hon i en intervju med BBC:s Luke Jones.

– Jag tror inte att en Jane Fonda-martyr är vad rörelsen behöver, fortsätter den 81-åriga skådespelaren och vänder fokus från sig själv till den yngre generationen som nu höjer sin röst över klimathotet.

– Jag är gammal och det finns många yngre som arbetar för detta, du känner till studenterna som klimatstrejkar, de är så mycket smartare och politiskt strategiska än vad vi var vid samma ålder.

LÄS OCKSÅ: Hakelius: Trump såg något i Gretas tal som de flesta missat

Luke Jones undrar om Fonda oroar sig för GretaThunberg, som är så ung och inte van vid kändisskapet. Han påminner om svenskens känslosamma tal i FN, där Thunberg var nära till tårar.

– Jag oroar mig för henne, det gör jag, säger Jane Fonda.

– Jag har inte träffat henne men hoppas att jag får göra det. Hon kallar sin Aspbergers (Thunberg har Aspbergers syndrom, reds. anm.) för en superkraft. Jag tror att hon har rätt, hon förstår det. Om hon blir attackerad så beror det på att hon gör skillnad. Och det skrämmer folk.

Jane Fonda får även frågan om vad som skiljer denna yngre aktivistgeneration mot hennes egen. Hon svarar:

– De är mer känsliga för vikten av mångfald. Mycket av det vi pratar om får effekter på färgade samhällen och ursprungsbefolkning. Så det är viktigt att färgade och ursprungsfolk finns med vid demonstrationerna, detta får inte bli en vit elitistisk klimataktion.

Lyssna på intervjun med Jane Fonda HÄR.