Nordkorea: Dumpa Mike Pompeo

Text:

Bild: Jorge Saenz AP/TT

Relationen mellan Nordkorea och USA blir allt frostigare. Nordkoras statliga nyhetsbyrå KCNA meddelar att Kim Jong-Un har beviljat en testskjutning av en ny form av fjärrstyrt vapen. Exakt vad det är för vapen är oklart, men enligt Kim Dong-Yub, expert vid universitetet Kyungnam i Seoul, kan det röra sig om en form av kryssningsrobot, rapporterar TT.

En annan analytiker tror att det kan röra sig om ett litet pansarvärnsvapen eller luftvärn, så väl som raketartilleri.

Kim Dong-Yub ser testet som en signal mot USA.

– Det är en del i det, men också att sända ett internt meddelande till det nordkoreanska folket och till militären, säger Kim Dong-Yub.

Att Nordkorea inte testar interkontinentala robotar, som kan nå USA:s fastland, visar att Kim fortfarande vill ha en dialog med Washington, hävdar Koh Yu-Hwan, professor i Nordkoreastudier vid universitetet Koh Yu-hwan.

– Pyongyang kan inte utföra ett kärnvapentest eller en uppskjutning av en långdistansrobot just nu utan att totalt slå i spillror vad som återstår av USA-Nordkorea-samtalen, säger Koh Yu-Hwan enligt TT.

Frågan är hur de samtalen ska fortgå. För samtidigt som nyheten om vapentesterna sprids över världen säger Nordkorea att man inte vill att USA:s utrikesminister Mike Pompeo, som har profilerat sig som en hök mot Nordkorea, deltar.

– Jag är orolig för att samtalen återigen kommer att bli dåliga om Pompeo deltar i dem, säger Kwon Jong-Gun vid Nordkoreas utrikesdepartement, enligt nyhetsbyrån KCNA.

Kwon Jong-Gun efterfrågar en »mognare« person, för »samtalens bästa«.