Nordkorea firar 110-årsjubileum – risk för kärnvapentest

Den 15 april skulle Nordkoreas grundare Kim Il-Sung ha fyllt 110 år. Nu fruktar omvärlden att diktaturen kommer att genomföra ett kärnvapentest på årsdagen.

Text:

Bild: Korean Central News Agency

Den nordkoreanska regimen har en fäbless för att uppmärksamma högtider med pompa och ståt. Dagen för den nordkoreanska statens grundande den 9 september och kommunistpartiets bildande den 10 oktober är bara några datum regimen gärna firar. Snart närmar sig ännu en årsdag, Solens dag den 15 april. Då firas minnet av Kim Il-Sungs födelse, grundaren av Nordkorea och farfar till nuvarande ledaren Kim Jong-un. Firandet är Nordkoreas största nationella högtid, och tidigare år har man genomfört militärparader och testskjutit missiler i Japanska havet. 

USA:s speciella sändebud för Nordkorea, Sung Kim, varnar nu att årets högtid innebär en risk för att Nordkorea genomför ett kärnvapentest. Kommunistregimen tenderar att lägga större vikt vid jämna firanden, och i år skulle Kim Il-Sung ha fyllt 110 år.

– Vi är oroliga att DPRK frestas att vidta ytterligare en provocerande åtgärd i samband med jubileet, sade sändebudet till reportrar i veckan.

DPRK, Demokratiska folkrepubliken Korea, är det officiella namnet på Nordkorea. Senast Nordkorea genomförde en provsprängning av en atombomb var i november 2017. I slutet av mars provsköt landet en interkontinental ballistisk robot, dubbad ”monsterroboten” på grund av dess storlek, för första gången på fem år. Roboten flög under en timme till en höjd av cirka 6 000 kilometer innan den landade i japanskt vatten. Interkontinentala ballistiska robotar kan bestyckas med kärnvapen, och enligt militärexperter har den nordkoreanska roboten potential att nå USA om den avfyras i korrekt bana.

– Jag vill inte spekulera för mycket, men jag tror att det kan bli ännu ett robotuppskjutning, det kan vara ett kärnvapenprov, tillade Sung Kim.

Det är oklart om amerikansk underrättelsetjänst har inhämtat uppgifter som tyder på att ett kärnvapentest är nära förestående, men sändebudet hoppas att årsdagen passerar utan några större militära provokationer från nordkoreansk sida. 

Nordkorea provskjuter en interkontinental ballistisk robot. Foto: KCNA

– Det viktiga är att vi, i samarbete och koordination med våra allierade, är redo att handskas med vad de än tar sig för. Och jag vill understryka att vi såklart hoppas att de avstår från ytterligare provokationer. 

I början av april varnade diktatorn Kim Jong-uns syster Kim Yo-jong grannen Sydkorea för att en attack på Nord skulle ge fruktansvärda konsekvenser. Om ens en tum av landets territorium kränktes skulle svaret bli ”det värsta någonsin”, sade systern. Den nyvalda konservativa sydkoreanska regeringen hade några dagar tidigare öppnat för en förebyggande attack om Nordkorea visar tecken på att avfyra en kärnvapenbestyckad robot. Enligt sydkoreansk militär har man förmågan att slå ut nordkoreanska uppskjutningsanläggningar och logistikförband.

– Om Sydkorea väljer att gå in i en militär konfrontation med oss, kommer vår kärnvapenstyrka oundvikligen att utföra sin plikt, sade Kim Yo-jong till statliga nyhetsbyrån KCNA.

Sydkoreas nyvalda president Yoon Suk-yeol förespråkade under presidentvalskampanjen en tuffare linje mot grannen i Nord. Han stödjer hårdare sanktioner mot Nordkorea och vill knyta tätare band med den amerikanska regeringen. Yoo Suk-yeol tillträder posten i maj. Hans stab av nationella rådgivare förväntas till stor del bestå av personer som arbetade under president Lee Myung-bak mellan 2008 och 2013, en period då relationerna mellan Nord- och Sydkorea var frostiga. Enligt bedömare ska den hårda nordkoreanska retoriken ses som ett försök att tämja den kommande sydkoreanska regeringen.

– Kim Yo-jongs uttalanden är en varning till den nya sydkoreanska regeringen från att vidta åtgärder som är fientliga mot Nordkorea, när man tar fram sin policy gentemot Nord, säger Yang Moo-jin, professor vid universitetet för Nordkoreastudier i Seoul, till Korea Times.

***