Inspelade samtal: Ryska soldater pratade öppet om mord på civila

Tysk underrättelsetjänst har avlyssnat samtal från ryska soldater i Butja, avslöjar tyska medier. Soldaterna pratade om mord och grymheter mot civilbefolkningen som vore det vardagshändelser.

Text:

Bild: Felipe Dana/AP

Bilderna på grymheterna i staden Butja, nordväst om Kiev, har spridits över världen. Civila som bakbundits, torterats och sedan avrättats på öppen gata. Kroppar som legat utomhus i dagar, ibland veckor. Kvinnor och barn begravna i massgravar. Rättsexperter anser att det urskiljningslösa dödandet i staden är krigsbrott, Ukrainas president har kallat det folkmord. Nu avslöjar tyska tidningen Der Spiegel att dödandet verkar vara del av en rysk militär strategi.

Tidningen har tagit del av information från underrättelsetjänsten Bundesnachrichtendienst (BND), som avlyssnat samtal där ryska soldater pratat öppet om mord i Butja. Det har tidigare rapporterats att den ryska militären varit illa förberedd för invasionen av Ukraina. Bland annat använder sig styrkorna av okrypterade kanaler för att kommunicera, till exempel kortvågsradio och mobiltelefoner, kanaler som är lätta att avlyssna.

Enligt Spiegels källor går informationen i samtalen att koppla till de bilder som har spridits från Butja. Bland annat ska en soldat ha berättat att han och hans kollegor skjutit en person på cykel. En bild på en kropp liggandes vid en cykel har varit en av de mest publicerade från staden. I ett annat samtal ska en man ha sagt att man frågar civila först, sedan skjuter man dem. Av samtalen går det att dra slutsatsen att det inte rör sig om enstaka händelser, skriver Der Spiegel, snarare pratar soldaterna om morden som vore de vardagshändelser.

Ryssland har envist förnekat att man utsatt Butjas civilbefolkning för krigsbrott. Enligt de ryska talespersonerna är det Ukraina som har iscensatt massakern i staden. Inspelningarna ska dock visa att soldater ur Putins ökända ”Wagner-grupp” har varit inblandade i illdåden. Gruppens legosoldater har tidigare anklagats för övergrepp mot civila och misstänks ha begått krigsbrott i delar av Afrika och Syrien.

Informationen i de avlyssnade samtalen presenterades för den tyska regeringen på onsdagen. Underrättelsetjänsten BND ska ha sagt att inspelningarna tyder på att morden är en del av den ryska militärens strategi. Genom att sprida skräck bland civilbefolkningen försöker man kväva alla former av motstånd. BND analyserar nu ytterligare inspelningar som kan tyda på liknande förbrytelser i andra rysskontrollerade delar av Ukraina. Ukrainas chefsåklagare Iryna Venediktova har sagt att man utreder omkring 5 000 misstänkta ryska krigsbrott.

***