Runda två: Rysk trollfabrik stödjer ukrainsk komiker

Text:

Bild: TT, AP

Volodymyr Zelenskij, en helt oerfaren TV-komiker är på väg att bli Ukrainas nästa president. I helgen gick den ukrainska befolkningen till valurnorna och 41-åriga Zelenskij fick 30,1 procent av rösterna. Det är dubbelt så mycket som den nuvarande presidenten Petro Porosjenko. I och med att ingen av kandidaterna fick över 50 procent blir det en andra omgång den 21 april – med bara Porosjenko och Zelinskij.

Den senare är mest känd för att ha spelat ukrainsk president i den satiriske tv-serien I nationernas tjänst. Sedan han aviserade sin kandidatur vid nyårsskiftet förra året har han ritat om kartan hur valkampanjande kan se ut – inga möten och inga intervjuer.

»Han verkar inte ha några starka politiska åsikter förutom en – önskan om att vara ny och annorlunda«, skriver BBC i en analys.

Zelinskij har själv erkänt att han inte kan så mycket om politik, men tar lektioner i utrikespolitik och nationalekonomi. Inför omgång två har han sagt sig villig att ställa sig upp på debatt mot sin motståndare.

Fulspelet kan börja, rapporterar Dagens Nyheter. Porosjenkos taktik är att svartmåla Zelinskij som oerfaren och en säkerhetsfara för landet.

»Det är ni ukrainare som besluter vem som ska bli överbefälhavare, vem som ska träffa västliga ledare och förhandla med Ryssland«, skrev Petro Porosjenko på Twitter.

På hans konto kallas han för »Kolomijskojs marionett«. Ihor Kolomojskyj är oligark och en av Ukrainas rikaste män, som äger den tv-kanal där tv-serien sändes på.

Och nog kan Zelenskij räkna med att locka den Rysslandsvänliga sidan, bland annat från presidentkandidaten Jurij Bojkos väljare. Även »den ryska cybernetiska ’trollfabrik’ som styrs av en president som inte är en komiker, utan en raffinerad cyniker och som gärna skulle se en oerfaren och oförutsägbar person på Ukrainas presidentpost«, skriver Peter Johnsson i senaste numret av Fokus.