Så vann Yacoub Shaheen »Arab Idol«

Text: Nuri Kuno

Bild: Nuri Kuno

120 miljoner personer såg den. Tre unga män tävlade om kronan, två från Palestina och en från Jemen. Som alltid var spänningen outhärdlig. Men årets upplaga skilde sig från tidigare års. En kristen hade gått till final. De kristna i den arabisktalande världen var på helspänn. Kunde han vinna?

I en av semifinalerna fick de tävlande i uppgift att skriva en hälsning »fritt från hjärtat« på en genomskinlig tavla. Tittarna förväntade sig kärleksmeddelanden till familjer och käraste. Yacoub Shaheen chockade tittarna med att skriva: »Seyfo 1915, vi ska aldrig glömma«. Han påminde tittarna om folkmordet på kristna i ottomanska riket under första världskriget.

På bara några sekunder spreds bilden över hela världen. Så sågs Yacuob som ambassadör för offer för ett folkmord. Han kom också med ett fredsbudskap. I en tid av polarisering i såväl arab- som västvärlden, vädjade den unge mannen om fred, om slut på krig och förföljelse, om brobyggande mellan religioner och etniciteter. Han vann både muslimers och kristnas hjärtan.

Sverige var, efter Palestina, det land i världen där han fick flest röster per capita. Till saken hör nämligen att 23-åringen är assyrier/syrian och att det bor ungefär 120 000 assyrier/syrianer i Sverige.

De flesta bor i Södertälje. Där rådde Yacoubfeber inför finalen.

För att deras favorit skulle vinna krävdes förstås att han skulle få flest röster av tittarna. I Södertälje och i Eskilstuna organiserades omröstningen. Några samlade in pengar och andra skötte messandet, man röstade antingen via betaltjänsten Paypal eller genom att skicka sms.

Yacoub Shaheen vann och valde att ge sina sex första konserter i väst i Sverige. Han ville tacka alla som hjälpt honom vinna »Arab Idol«.