Så vinner den nya vänstern mark i USA

Text: Jacob Bojesson

Bild: ANDREW HARNIK/AP/TT

När den amerikanska kongressen inledde en ny mandatperiod i början av januari hade dagen som Nancy Pelosi väntat på i åtta år till sist anlänt. Demokraternas veteran greppade talmansklubban i representanthuset och tog på sig ledarrollen i partiets opposition mot Donald Trump, som efter mellanårsvalet i november för första gången måste kompromissa med motståndarlaget.

Pelosi, som även var talman mellan 2007 och 2011, kastades in i hetluften direkt när hon ställdes inför uppgiften att få i gång de delar av statsapparaten som legat nedstängda över julhelgerna på grund av en budgetdispyt. Att det skulle bli svårt att övertyga Trump om att ge upp finansieringen av muren mot Mexiko var knappast förvånande. Att hon skulle få kämpa för att hålla ihop sitt eget parti var desto mer uppseendeväckande.

För i bakgrunden har en ny generation kongressledamöter tagit Washington med storm. Den 116:e kongressen har mer mångfald och fler kvinnor än någonsin, ett framsteg Pelosi uttryckt stor stolthet över. Men i gruppen finns även nykomlingar som talmannen och partikamraterna inte riktigt var förberedda på.

 

I protest mot presidentens ledarskap har kandidater som tidigare ansetts otänkbara lyckats göra kometkarriärer. Rashida Tlaib är tillsammans med Ilhan Omar de första muslimska kvinnorna att ta plats i kongressen. Tlaib ödslade ingen tid på nya jobbet och ville direkt ställa Trump inför riksrätt.

»Impeach the motherfucker«, sa hon i ett omtalat uttalande som hon vägrat ta tillbaka.

Tlaib är en av flera vänsterpolitiker som kopierat Trumps framgångsrecept. De är oerfarna, anses vara radikala och har en tendens att uttala sig innan de har tänkt efter. Det främsta exemplet är Alexandria Ocasio-Cortez som för bara ett år sedan försörjde sig som bartender i Bronx i New York.

I dag är Ocasio-Cortez, 29, den yngsta kvinnan i kongressens historia efter en osannolik resa genom mellanårsvalet. Hon beskriver sig själv som en demokratisk socialist som förespråkar en inkomstskatt på 70 procent för landets rikaste och en hård miljöpolitik. Ocasio-Cortez är på många sätt Trumps raka motsats, men samtidigt det närmaste presidenten man kan komma. 

Ocasio-Cortez har likt Trump byggt sin karriär genom sociala medier. Hon har en trogen bas bland USA:s unga, progressiva väljare och drar sig inte för att starta krig med journalister som hon tycker behandlar henne orättvist. 

»Jag tror att man måste vara radikal för att förändra det här landet«, förklarade Ocasio-Cortez i det populära nyhetsprogrammet 60 minutes.

 

Alexandria Ocasio-Cortez framfart har övergått i en besatthet inom den amerikanska mediekåren som inte skådats sedan Trumps politiska genombrott för snart fyra år sedan. Den konservativa nyhetskanalen Fox News ägnade flera minuter åt att analysera hur mycket hennes outfit kunde vara värd. Washington Post lyckades på något sätt klämma ut nio olika artiklar om inslaget i 60 minutes«.

Nättroll försökte förlöjliga den nya kongressledamoten när de spred en video där hon dansar under studenttiden på Boston university. Ocasio-Cortez tog det hela med en klackspark och svarade med en ny video där hon dansar utanför sitt nya kontor på Capitol Hill. Hysterin blev så stor att flera nyhetssajter publicerade debattartiklar där de försökte bevisa att de inte är besatta av Ocasio-Cortez, trots att de inte kan låta bli att bevaka varje steg hon tar.

Bland landets progressiva anses det vara ett stort framsteg att unga minoritetskvinnor som Tlaib och Ocasio-Cortez lyckas ta sig fram i en värld dominerad av äldre, vita män. Samtidigt varnar de för att det kanske gått lite för snabbt. 

»Du har precis börjat och jag vet att du har en hel del bra idéer men jag skulle vilja uppmuntra dig att sitta still i en minut och lära dig jobbet«, sa skådespelerskan och politiska kommentatorn Whoopi Goldberg i sitt debattprogram The view.

Vad man än tycker om Tlaib och Ocasio-Cortez så går det inte att komma ifrån att socialismen på riktigt börjar få inflytande i Washington. The Democratic socialists of America har rapporterat en ökning i antalet medlemmar från cirka 11 000 i december 2016 till 47 000 två år senare. Även om siffran är minimal i ett land med 330 miljoner invånare så visar det på en långsam normalisering av socialismen som tog fart efter finanskrisen 2008 och de efterföljande Occupy Wall Street-protesterna 2011. För första gången någonsin har Demokraternas väljare en mer positiv bild av socialism än kapitalism, enligt en gallup-undersökning från augusti. 

Trenden är uppseendeväckande i ett land där socialism betraktats som ett skällsord med alltför nära kopplingar till kommunismen. Under det senaste århundradet har bara en handfull politiker som identifierar sig som socialister lyckats väljas in i kongressen. Väl där har man fått lite gehör för sina idéer, även om den amerikanska socialismens pionjär, Victor L Berger, var bidragande till att ett allmänt pensionssystem introducerades 1935 av president Franklin D Roosevelt. Som ensam socialist i ett kapitalistiskt land utövade Berger en ett-steg-i-taget-strategi.

Den taktiken har Vermontsenatorn Bernie Sanders kopierat med stor framgång. Även om han aldrig var särskilt nära att vinna den demokratiska presidentnomineringen 2016 så gjorde han betydligt bättre ifrån sig än vad någon hade kunnat förutspå. För Sanders, som väntas ställa upp igen 2020, har det handlat om att förändra bilden av progressiv politik snarare än att vinna. Saker som i Europa är allmänt vedertagna, såsom gratis högskoleutbildning och allmän sjukvård, har under senare år blivit mer accepterade inom Demokraternas etablissemang. Likt Donald Trump har vänstern lyckats fånga en växande grupp människor som helt enkelt tappat tilltron till de styrande i Washington.

Det politiska systemet gör det svårt, för att inte säga omöjligt, att få fram en presidentkandidat med chans att vinna, men vänstern har växt sig så pass stark att Demokraterna inte kan blunda för dem. Den nya generationen drar sig inte för att kritisera sina egna och ställa krav på ledarskapet. Alexandra Ocasio-Cortez väntade länge med att backa Nancy Pelosi som ny talman och protesterade utanför hennes kontor med en grupp miljöaktivister så sent som i höstas. 

Fakta | Demokraterna tog huset

Demokraterna plockade upp 39 mandat i representanthuset vid mellanårsvalet och har nu 235 kongressledamöter mot Republikanernas 199.

En av de sammanlagt 435 platserna är ännu inte fylld.

Republikanerna lyckades dock utöka sin majoritet i senaten från 51–49 till 53–47.