Svep: Greta Thunberg besöker Jokkmokks marknad

Text: Redaktionen

Bild: TT

Greta Thunberg ska besöka vintermarknaden i Jokkmokk. På agendan inför marknaden står klimatförändringarna i norr och samisk kultur, och Thunberg ska till Talvatissjön på fredag för att delta i ett klimatarrangemang, rapporterar Norr Media. Hon ska även hålla tal och få lära sig mer om hur samerna påverkas av klimatförändringar.

Omfattande strömavbrott i Småland

Vid klockan 22 i går kväll försvann elen för över 4 600 elabonnenter i Kalmar län. Strömmen var tillbaka vid 02-tiden, och Stina Albing, presstalesperson på Eon, säger till TT att avbrottet berodde på ett fel i Eons regionnät. Oskarshamn var värst drabbat, där nästan 3 700 elabonnenter berördes av felet.

Amerikansk comeback i state of the union-talet

Den amerikanske presidenten Donald Trump höll i natt sitt årliga state of the union-tal. Han beskrev hur han och hans regering lyft landet från hur det var när hans företrädare Barack Obama styrde landet. Han beskrev landets ekonomi som »den bästa genom tiderna«, att gränserna säkrats och att USA »är högt respekterat igen«, skriver TT.

När Trump avslutade sitt tal rev talmannen Nancy Pelosi sönder sin kopia av talet framför tv-kamerorna. En dramatisk handling som blivit omtalad i USA.

Buttigieg leder i Iowa

Det slutliga resultatet från delstaten har ännu inte presenterats, men med 70 procent av rösterna räknade har den tidigare borgmästaren Pete Buttigieg en knapp ledning med 26,8 procent av rösterna. Hack i häl ligger Vermontsenatorn Bernie Sanders, med 25,2 procent av rösterna. Det rapporterar TT.

Debatt:

"Omkring 50 svenska barn som är anhöriga till IS-krigare finns kvar i nordöstra Syrien. Dessa bör utan ytterligare dröjsmål föras till Sverige under kontrollerade former", skriver flera debattörer på SvD Debatt.

"Vår färdplan för klimatneutral konkurrenskraft innebär att de fossila utsläppen ska minska med minst 85 procent och resten tas bort genom koldioxidinfångning och kompletterande åtgärder. Detta är den största omställningen för industrin någonsin", skriver företrädare för petroleum- och biodrivmedelsbranschen och Fossilfritt Sverige på DN Debatt.

"Jimmie Åkesson sa i SVT:s ”Aktuellt” i veckan att han anser att hela Sverige är ett utsatt område. Jag håller verkligen inte med, däremot är hela Sverige utsatt för Sverigedemokraternas skrämselpropaganda", skriver Roger Johansson (S), lokalpolitiker Forshaga, på Aftonbladet Debatt.