Svep: Svenska företag donerar pengar till Kina

Text: Redaktionen

Svenska och amerikanska företag planerar att bidra till arbetet mot coronaviruset i Kina med både pengar och utrustning, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Bland dessa finns svenska bolag som ägs av kinesiska Geely. De har som mål att donera 250 000 munskydd.

Annie Lööf tillbaka från sjukhuset

Centerpartiets partiledare Annie Lööf och hennes dotter Saga har, efter ungefär två månader, fått komma hem från sjukhuset, rapporterar TT. När Lööf i augusti berättade att hon var gravid beräknades barnet komma tidigt under år 2020, men födseln inträffade redan i början av december.

”Nu ska Saga jobba på att öka i storlek och jag tänkte ta promenader för att åter komma i min vanliga garderob så småningom”, skriver hon på Instagram.

Sena resultat från Iowa

Resultaten efter demokraternas första val i delstaten Iowa väntades komma under natten, men på grund av förseningar kan det dröja flera timmar till innan vi får en klar utgång. Enligt New York Times hade rösträknarna i delstaten bland annat problem med en app, där de skulle rapportera sina siffror. Detta förnekas dock av det demokratiska partiet. Det rapporterar TT.

Dödligt virusfall i Hongkong

I Hongkong har en person dött av det nya coronaviruset. Myndigheterna i Hongkong rapporterar att offret var en 39-årig man med en underliggande sjukdom. Enligt TT är detta det andra dödsfallet utanför Kinas fastland. Antalet smittade av viruset är nu över 20 000.

Debatt:

”Det är tydligt att Kina ser konflikterna med Sverige som ett test på hur mycket man kan köra med små länder. Undfallenhet från svensk sida kommer att stå oss dyrt på längre sikt”, skriver professor Fredrik Sjöholm på SvD Debatt.

”Asylsystemets legitimitet utmanas av att betydligt färre än hälften återvänder självmant efter ett avslagsbesked. Från politiskt håll sägs återvändandefrågorna vara viktiga. Men politiker och myndighetsledningar ger inte tillräckliga resurser eller stöd. Regelverket måste bli mycket tydligare”, skriver Joakim Palme och Henrik Malm Lindberg, Delmi, på DN Debatt.

”I ett inlägg i Di den 24/1 hävdar WWF att det inte finns behov av en tredje parallell rullbana på Arlanda. Problemet med inlägget är att skribenterna utelämnar flera avgörande data och fakta som jag tydligt redogör för i mitt inlägg i Di den 15/1”, skriver Jonas Abrahamsson, vd och koncernchef på Swedavia, på Di Debatt. Inlägget är en replik på ett tidigare inlägg från WWF.