Svepet: Byrå välte över barn – Ikea tvingas betala 430 miljoner i skadestånd

Text: Redaktionen

Bild: TT

Tvåårig pojke dog – Ikea tvingas betala 430 miljoner i skadestånd

En tvåårig pojke dog sedan en byrå från Ikea vält över honom. Nu har företaget nått en uppgörelse med pojkens föräldrar som får 430 miljoner kronor i kompensation, rapporterar CBS News.

Redan i juni 2016 återkallade Ikea byrån Malm i USA och har betalat skadestånd till tre familjer vars barn dött i olyckor kopplat till möbeln.

Explosion i Jakobsberg

Vid 23-tiden på måndagskvällen kom ett larm om explosion i ett lägenhetshus i Jakobsberg, norr om Stockholm. Bombtekniker har varit på plats under natten, men det är fortfarande inte helt klarlagt vilka skador som explosionen ger. Aftonbladet rapporterar om att en dörr och ett räcke vid loftgången skadats.

Inga personer ska ha kommit till skada.

Amerikanska trupper stannar i Irak trots dubbla besked

Sedan amerikansk militär dödat generalmajoren Qassem Soleimani har krav väckts om att USA ska lämna Irak. Så verkade också bli fallet enligt ett brev som skickats från den amerikanska militären till den irakiska motsvarigheten, skriver TT.

Men tillbakadragandet stämmer inte. Brevet var egentligen ett utkast som skickades iväg av misstag.

– Det har inte fattats något beslut över huvud taget att lämna Irak, säger USA:s försvarsminister Mark Esper.

Brandhärjat Australien rustar för ny värmebölja 

Under måndagsmorgonen fanns det 130 aktiva bränder bara i delstaten New South Wales, men en relativt låg temperatur gjorde att bränderna kraft minskade. Dock väntas en ny värmebölja slå till mot Australien redan under torsdagen vilket gör att bränderna återigen kan sprida sig.

Samtidigt hålls det minnesceremonier för de frivilliga brandmän som avlidit när de bekämpade bränderna.

DEBATT

"Farligt att bygga höga hus i trä"

"Vi har inget emot att det byggs hus med detta material. Men så länge vi inte har bättre vetenskapliga belägg för människors säkerhet bör vi inte bygga höga hus som enbart består av trä", skriver Johan Lindström, vd i Plåt & Ventföretagen i Aftonbladet Debatt.

”Vi behöver en ny socialförsäkring för att minska fusket”

”Politikerna måste snarast ta tag i frågan om samordningsnummer och bosättningsbaserade bidrag. Missbruk av socialförsäkringssystemet leder i slutändan till att mindre resurser finns för dem som mest behöver samhällets stöd”, skriver de tidigare försäkringskassedirektörerna Stig Orustfjord, Gunnar Johansson och Erik Kärnekull på DN Debatt.

”Minimilön i EU – ett ogenomtänkt förslag"

”En klåfingrig reglering av löner inom EU riskerar att leda till ökad politisk splittring. Det är antagligen det sista som EU-projektet behöver för närvarande”, skriver Per Skedinger, forskare vid Institutet för Näringslivsforskning (IFN) på SvD Debatt.