Svepet: Pappa i Stockholmsområdet åtalas för mord på fru och son

Text: Redaktionen

Bild: TT

SVERIGE

Pappa åtalas för mord på fru och son

En man från Stockholmsområdet misstänks ha tänt på sin frus kropp och tagit livet av både frun och ett av fyra barn i familjen i december förra året. Nu åtalas mannen vid Södertörns tingsrätt, skriver Aftonbladet.

I förhör har mannen sagt att kvinnan ville skiljas och att han och kvinnan bråkat under kvällen.

Fler folkbokföringsbrott i Sverige

På två månader har 6 500 anmälningar om misstänkt folkbokföringsbrott kommit in till Skatteverket, rapporterar Ekot. Det är en ökning jämfört med tidigare.

– Man använder folkbokföringen som ett verktyg för annan brottslighet. Det vill säga man använder adresser och identiteter som ett led i annan ekonomisk brottslighet, välfärdsbrott som bidragsbrott och olika former av ekonomiska brott, säger verksamhetsutvecklaren Tobias Wijk till Ekot.

Bilbränder i Umeå

Ett tiotal bilar brann inatt på Östra Ersboda i Umeå, skriver Västerbottens-kuriren. Bilarna stod alla parkerade i en garagelänga. Bränderna är de senaste i en rad bränder i stadens norra delar, under våren har det flera gånger brunnit på Mariehem, ett par kilometer bort från nattens bränder.

Polisen och räddningstjänst misstänker att branden är anlagd.

– Det får utredningen utvisa. Räddningstjänsten kan inte se någon naturlig koppling till att det ska börja brinna, så våra misstankar är att branden är anlagd och vi har inlett en förundersökning om mordbrand alternativt grov mordbrand. Vi får se lite grann hur utredningen går, säger Johan SegerKarl, yttre befäl vid Umeåpolisen.

UTRIKES

Mike Pence i karantän?

Enligt Vita huset-journalisten Jennifer Jacobs har USA:s vicepresident Mike Pence satts i karantän efter att ha varit i kontakt med coronasmittade. Detta trots att han upprepade gånger testats negativt för covid-19, skriver Jennifer Jacobs.

I fredags berättade Vita huset att Katie Miller, Pence pressekreterare, smittats av coronaviruset, skriver TT. Sedan tidigare har tre personer i vicepresidentens närhet smittats av viruset.

Senare under natten tillbakavisades uppgifterna av Pences talesperson Devin O'Malley.

Storbritannien håller kvar restriktioner

Storbritannien är ett av de hårdast drabbade länderna i coronasmittan. I ett TV-sänt tal av premiärminister Boris Johnson meddelade han att landets hårda restriktioner kommer ligga kvar till och med tidigast juni. Alla som kan jobba hemifrån ska fortsatt jobba hemifrån och restriktionerna kommer bara att lättas på om reproduktionstalet fortsätter gå ner, säger han.

När landet väl öppnas upp kommer utökad testning att vara på plats och användas för att upptäcka nya smitthärdar.

– Våra nya system kommer låta oss upptäcka smitthärdar snabbt, sa Johnson enligt TT.

20 dödade i attack i Niger

20 personer dödades efter att flera byar i sydvästra Niger attackerades under söndagen, rapporterar TT. Enligt lokala myndigheter attackerades byarna av personer på motorcyklar som stormade in i byarna.

Regionen är sedan tidigare ett fäste för militanta islamistiska extremister med kopplingar till både al-Qaida och IS.

DEBATT

Anders Knape, SKR: Öka generella bidragen till kommuner och regioner med 8 miljarder

På grund av covid 19-krisen, avstannad ekonomi och färre i arbetsför ålder jämfört med tidigare år behövs mer pengar till kommuner och regioner för att säkra välfärden, menar Sveriges kommuner och regioners ordförande Anders Knape som skriver på DN Debatt. Totalt krävs minst åtta miljarder och ersättning för inkomstbortfallet i kollektivtrafiken, menar han.

”Kommuner och regioner behöver stå starka för att finnas där för de som känner oro och behöver hjälp, motverka arbetslöshet och stödja närings­livet, ge en trygg skola för barn och unga och en god omsorg på ålderns höst”, skriver han.

”Partier i båda blocken ansvariga för skolmarknaden”

Båda blocken är ansvariga för skolpolitikens misslyckande i Sverige, menar German Bender, programchef för arbetsmarknad på Arena Idé och den fristående skoldebattören Sten Svensson på SvD Debatt.

”Att ansvaret är fördelat på flera partier över blockgränsen partier kan göra det svårare att få till stånd förändringar, eftersom så mycket politisk prestige investerats i olika beslut under åren”, skriver debattörerna som efterlyser förändringar i styrningen av den svenska skolan.

C-studenter: Pandemin visar att nolltillväxt är fel väg för miljörörelsen

Den avstannade ekonomin och nolltillväxten borde bli ett uppvaknande för den del av miljörörelsen som inte vill ha ekonomisk tillväxt, menar Centerstudenter i en artikel på Expressen Debatt.

Trots minskad konsumtion och ett dramatiskt fall i persontransporter berkänas världens utsläpp bara minska med ungefär fem procent, skriver företrädarna.

”Det borde också vara ett uppvaknande för delen av miljörörelsen som på allvar ser nolltillväxt och höga skatter på just transporter som en mirakelkur”, skriver tre styrelseledamöter på Expressen Debatt.