Svepet: Välfärden i fokus under decenniets första partiledardebatt

Text: Redaktionen

Bild: TT

Decenniets första partiledardebatt

Under onsdagen möts partiledarna i riksdagen för decenniets första partiledardebatt. Det kommer framför allt fokuseras på välfärden sedan det kommit krav från både höger och vänster om att tillföra mer pengar till kommuner och regioner, vilket Fokus tidigare skrivit om.

Enligt Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt saknas det 10 miljarder kronor för att välfärden ska fungera. Om Stefan Löfven inte lyssnar på kravet är han redo att förhandla med M och KD.

13 till sjukhus efter storbrand

En brand i en industribyggnad i Huskvarna bröt ut under tisdagskvällen. Totalt fick 13 personer föras till sjukhus, men ingen ska vara allvarligt skadad.

– Branden var begränsad till en maskin där det började brinna. Det spred sig inte och vi lyckades med det vi skulle, säger Jonas Petri, räddningschef i beredskap, till Jönköpings-Posten.

Utspel om kvinnligt presidentskap präglade TV-debatt

Under natten möttes demokraternas kandidater i en sista tv-debatt innan primärvalen. Även om själva debatten skedde i god ton präglades efterspelet av intriger.

Tidigare har Warrens valkampanj läckt en uppgift om att Bernie Sanders 2018 ska ha sagt att en kvinna inte kan bli vald till president i USA. Det är något Sanders nekar till att han ska ha sagt.

Det är fortfarande den tidigare vice presidenten Joe Biden som leder de flesta mätningarna inför primärvalen, enligt en lista NY Times sammanställt.

Guatemalas president på plats

Alejandro Giammattei, 63, vann presidentvalet i augusti 2019. Men först under onsdagsmorgonen svensk tid svors han in som president i Guatemala. En av de första frågorna som 63-åringen kommer behöva ta tag i är korruptionen i landet, rapporterar TT. Giammattei har tidigare lovat att han ska införa en antikorruptionsenhet.