Valhemligheten framför allt

Demokratin är en fest. För att slippa baksmälla ska valhemligheten råda. Inspiration går att finna i Indien.

Text:

Toppbild: Blink films

Toppbild: Blink films

Söndagen den 11 september är det dags att duka upp snittar och korka upp champagnen. Då inträffar det som har beskrivits som det största firandet av demokratin – riksdagsvalet. Men för att val inte ska lämna en besk eftersmak är det av största vikt att de sker på ett legitimt sätt. Att de är fria och hemliga. Det skulle inte vara så festligt att bli tvingad att rösta på ett parti. Eller om någon kom och knackade på ens port mitt i natten för att man röstat ”fel”.

Modus operandi har länge varit att den som röstar tar valsedlar från flera olika partier ur sedelstället, för att sedan lägga den slutgiltiga rösten bakom valskärmen. Nyfikna ögon vid valsedlarna har därmed inget att hämta. Allt oftare inträffar dock att röstberättigade går till valbåset med endast ett partis valsedel i handen, eller att de tar emot en sedel från partiets funktionär utanför vallokalen. Vän av valhemlighet ryser vid blotta tanken.

Den som vill inspireras av hur valhemligheten kan bevaras kan blicka mot Punjab i Indien. Där röstade nyligen de siamesiska tvillingarna Sohan och Mohan Singh i delstatens regionalval. Tvillingarna delar ben, lever och gallblåsa. Pikant är att de lade sina röster separat, utan att den andre fick veta tvillingens partipreferens. När den ene röstade var den andre tvungen att ha på sig ögonbindel. Det här var första gången 18-åringarna röstade, och de uppmanar alla att göra detsamma.

”Om vi kan göra det, varför kan inte alla andra?”, sa en av tvillingarna till Tribune India.

Från och med februari gäller ny lagstiftning i Sverige, och i höstens val kommer valsedlarna att vara skyddade av ett ställ. Om det ökar valhemligheten ska utvärderas efter valet. Förmodligen lär det dock dröja innan ögonbindeln letar sig in i svenska vallokaler.

***

Vill du har Fokus i brevlådan eller enbart digitalt? Teckna din prenumeration här.

Text:

Toppbild: Blink films