15 minuter ”klimatnytt” – nu avgörs det

Bör SVT ha 15 minuter klimat i varje sändning? Ja, ansåg 30 miljöpartister som skrev en motion.

Text:

Bild: TT Montage: Fokus

Miljöpartiet har i helgen kongress. Till den har alltså ett 30-tal miljöpartister skrivit en motion där man vill verka för ett »klimatnytt« i både SVT:s och SR:s nyheter. I tv ska det röra sig om en kvart med nyheter om klimatet.

 SvD rapporterar om förslaget och Rebecka Le Moine, tidigare språkrörskandidat och en av personerna som skrivit under förslaget, backade direkt när SvD ringde eftersom det gick upp för några av miljöpartisterna att det kanske inte är särskilt lyckat att tumma på public services oberoende. 

»Det är inte politikens uppgift att styra public service. Därför drar jag tillbaks mitt stöd för motionen«, säger hon i ett skriftligt svar till tidningen.

»Ett rop på hjälp«, kallar miljöpartisten Lennart Frostesjö initiativet för när han intervjuas i P1 Morgon om motionen. Man bör verka för detta genom »opinionsbildning«, menar Frostesjö.

Miljöpartiets partisekreterare Katrin Wissing är mindre imponerad av förslaget. »Ett dåligt förslag«, säger hon och tillägger att »politiker inte ska styra mediers innehåll« eftersom »fria medier är en grundbult i demokratin«. 

Oppositionen tog helt väntat tillfället i akt. Moderaternas gruppledare Tobias Billström säger att förslaget »gör våld på grundläggande demokratiska principer«. Även från public service-håll är man mindre nöjd och SVT:s vd Hanna Stjerne kallar förslaget för »häpnadsväckande«. 

 Katrin Wissing fortsätter i radio att säga att det inte finns många miljöpartister som tycker så här, men att partiets fria motionsrätt kan innebära att det ibland kommer motioner som inte följer partiets ideologi och som därmed kommer att avslås. Partiledningen har förespråkat avslag för motionen, men Lennart Frostesjö säger ändå att motionen »kommer från hjärtat«.

 Frågan avgörs på kongressen i helgen. Väldigt lite tyder på att motionärerna kommer att få igenom sitt förslag.