Aftonbladets namnmiss gav Twitterstorm

Aftonbladets ledarsida hamnade i hetluften efter namnförväxling.

Text:

Vad heter egentligen Liberala Ungdomsförbundets ordförande? I veckan blossade en storm upp på Twitter efter att Aftonbladets ledarskribent Jonna Sima blandat ihop olika personer. Sima svarade på en tweet från Dana Pourkomeylian, som uttryckt att valet 2022 är ett val om Morgan Johansson och Ann Linde, och att båda måste bort. »Blir så trött på den här liberala personfixeringen i politiken, individen är allt«, svarade Sima, »särskilt när det kommer från Luf:s ordförande som tydligt markerat att hon inte tycker L ska samarbeta med SD«.

Problemet är bara att Luf:s ordförande heter Romina Pourmokhtari, inte Dana Pourkomeylian. Den sistnämnda kallar sig förvisso »Sveriges liberalaste jurist« på Twitter, men är just jurist och även medverkande i tidningen Kvartal. Tidigare satt hon i Cuf:s förbundsstyrelse, men lämnade 2019 efter »interna meningsskiljaktigheter«. Luf:s ordförande Romina Pourmokthari var snabb med att påpeka att hon heter Romina (inte Dana) och att hon vet att Aftonbladets ledarsida »flera gånger haft lite svårt att hålla isär på utländska namn och ansikten. Försök göra det snälla, för er och vår skull«.

Dana Pourkomeylian skrev syrligt att för Jonna Sima är individen »så obetydlig att hon inte ens behöver göra skillnad på liberala unga kvinnor med invandrarbakgrund«. Gulan Avci (L) kom in på ett hörn och uppmanade ledarsidan att  sluta fördumma unga tjejer och trycka in dem i invandrarfacket. Jonna Sima ursäktade sig med att hon blandat ihop Cuf och Luf, men att även det »var dåligt« av henne, och att hon därför raderat tweeten. En ursäkt som Dana Pourkomeylian uppfattade som halvhjärtad eftersom hon inte varit politiskt aktiv på två års tid. Romina Pourmokhtari däremot verkar av radiotystnaden att döma ha accepterat ursäkten.