Ministerns twitterbråk ett tydligt hösttecken

Behöver det redas ut om justitie­minister Morgan Johanssons Twitter är bra eller dålig för demokratin? Ja, menar Expressens ledarsida.

Text:

Bild: TT

Det börjar märkas på debatten att många i den svenska offentligheten haft semester de senaste veckorna. De är tillbaka på sociala medier, lite mer utvilade och lite mer uttråkade. Debattörerna är redo för en ny höst av tjafs på Twitter, och första ämne ut är justitieminister Morgan Johanssons Twitterkonto.

Sedan i mitten av juli har Morgan Johansson och den fristående högersluggern Ivar Arpi haft ett lågintensivt bråk med borgerliga ledarskribenter på alla möjliga tidningar. Paulina Neuding på Svenska Dagbladet kritiserade justitieministern för att ha gett sig på Ivar Arpi. Morgan Johansson svarade med att överklassen gillar att attackera arbetarrörelsen och Paulina Neuding slog tillbaka genom att kalla greppet för »genant«. Expressens ledarsida via Ann-Charlotte Marteus kom lite oväntat ut som kommentator från sidlinjen och menade att Morgan Johanssons Twitterkonton visserligen är irriterande och ibland vilseledande men ändå bra för demokratin eftersom man här får en unik inblick i hur en minister tänker.

»Det är viktigt för att förstå vad som händer, och inte händer, i politiken«, skriver hon.

Naturen läker. Semestern är över, socialdemokrater och borgerliga ledarsidor ägnar återigen dagarna åt att bråka. Ett tydligare tecken på att hösten är här går inte att hitta. I september är det ett år kvar till nästa val.