Ryssligt tjafs

Text: Redaktionen

»Svenska medier uppmärksammar gärna falska nyheter från Ryssland, och sådana finns det gott om. Vi är betydligt sämre på att hålla rent framför egen dörr«, skrev Aftonbladets Åsa Linderborg i anslutning till en granskning gjord av Mattias Göransson och Johannes Wahlström.

De skärskådade DN-journalisten Mattias Carlssons arbetsmetoder, särskilt artikeln om att Fojo i Kalmar hyst en agent från den ryska säkerhetstjänsten.

Smörja, tyckte Expressens kulturchef Karin Olsson:

»Aftonbladet ägnar sig åt ren smutskastning«, skrev hon och angrep tidningen för att publicera Johannes Wahlström, en skribent som »haft uppdrag för än den ryska regimlojala propagandakanalen RT, än för Aftonbladets kultursida«.

Axess chefredaktör PJ Anders Linder gillade Olssons text. På Twitter skrev han:

»Mycket värdefullt med detta klarspråk av @OlssonKarin!«

Linderborg svarade Olsson i en ny spalt i Aftonbladet där hon anklagade Expressenchefen för att leda bort uppmärksamheten från frågan.

»Jag slår vad om tio kopek, att Karin Olssons och Peter Wolodarskis nästa artiklar handlar om fake facts – överallt utom i de tidningar de själva ansvarar för.«

Den Chang Frick-ägda sajten Nyheter I dag ringde upp Mattias Göransson. Han skickade en känga även mot Olssons arbetsmetoder: »Att argumentera genom personangrepp underkände Aristoteles för 2300 år sedan.«

Mattias Göransson medgav att det inte var en tillfällighet att Carlsson-storyn dök upp samtidigt som DN stäms för innehållet i en av reporterns artiklar. Och från advokaten till kärande i målet, affärsmannen Johan Lundberg, togs granskningen tacksamt emot.

»Om det går att visa att DN-journalisten satt i system att vilseleda i artiklar borde det tala till Johan Lundbergs fördel i förtalsmålet«, sa han till Nyheter I dag.

***

Uppdaterat bråk 25 februari 2019

Karin Olsson anklagade sedan Åsa Lindberborg för att hennes lögner slår alla rekord. »Tidigare har jag tappat förtroendet främst för Linderborg, men nu känner jag att förtroendet för Aftonbladet som tidning står och väger«, skrev hon. Påhejad av Twitter.

En akademiker som varit i skottgluggen, Martin Kragh, svarade sedan på sin hemsida för att bemöta »Aftonbladets lögner«.