Tre gånger så många sjöar – om C får bestämma

Hur många sjöar har Sverige? Den simpla frågan utlöste veckans bråk.

Text:

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Hur många sjöar har Sverige? Frågan är tydligen politiskt laddad. 

De politiska frågorna på dagordningen är inte bara brottsligheten och segregationen. Centerpartiet och Moderaterna har tillsammans lyckats sätta frågan »vad är en sjö?« i blickfånget för oss sorgliga stackare som tillbringar lite väl mycket tid på sociala medier.

Den omskrivna överenskommelsen om strandskyddet mellan regeringspartierna och Centerpartiet har sinkat Magdalena Anderssons regeringsbildning. I förra veckan kom så parterna till enighet och Centerpartiet målade sin vana trogen ut överenskommelsen som en stor seger.

 På Twitter skrev riksdagsledamoten Nils Paarup-Petersen att »runt 300 000 sjöar undantas från strandskyddet«, efter överenskommelsen.

 Moderaterna – det parti som stört sig mest på att Centerpartiet inte bara stöttar Ulf Kristersson i stället – var inte sena på att gå i svaromål. Hanif Bali och Carl-Oskar Bohlin säger att påståendet är ljug. Enligt Statens lantbruks­universitet finns det nämligen bara 100 000 sjöar i Sverige. 

 »Ni marknadsför er reform med att den riktar in sig på sjöar och vattendrag som är så små att folk i gemen inte ens räknar dem«, skriver Carl-Oskar Bohlin. 

 »Besök gärna de som inte fått bygga men nu får«, svarar Nils Paarup-Petersen som hänvisar till egna siffror från Naturvårdsverket. 

 »Om ni vill bedöma sanningshalten i detta så är det bra att veta att Sverige alltså har över 200 000 sjöar större än 1 000 m2. Med mindre är det över en halv miljon. Och en miljon kilometer vattendrag smalare än 2 meter enl Naturvårdsverket«, förtydligar Nils Paarup-Petersen senare på sociala medier. Det är oklart om faktan verkligen stärker hans sak eftersom det onekligen kan diskuteras om ett vattendrag på under två meter kan räknas som en sjö.