Vaccinbråk mellan ärkefienderna i norr

Skellefteå har i veckan fått skämmas i det offentliga ljuset. Boende i staden tar ledigt för att åka 12 mil söderut.

Text:

All uppmärksamhet är bra uppmärksamhet, brukar det sägas, men frågan är om inte Skellefteås senaste år är undantaget som bekräftar regeln. I samband med att smittspridningen tog fart på allvar i staden i början av året riktade sig Norrbottens smittskyddsläkare Andreas Nystedt till norrbottningarna och sa att man kanske inte behöver »kasta sig i diket så fort man ser en skelleftebo« – underförstått att det var i stort sett så man skulle göra. Trots att uttalandet kom i februari har relationen mellan Luleå och Skellefteå fortfarande inte riktigt repat sig.

I veckan var det återigen dags för Skellefteå att skämmas i ljuset av offentlighetens lykta. Region Västerbotten krigade på med vaccineringarna och skellefteborna var arga på att det verkar finnas fler tider i ärkefiendestaden Umeå än i hemstaden. Det har enligt tidningen Norran lett till att många boende i Skellefteå bokat en tid i Umeå, tagit semester över dagen och åkt 12 mil söderut för att få vaccinsprutan lite tidigare än om man hade väntat hemma.

Vaccinsamordnaren i Västerbotten uppmanade Skellefteborna till lugn och sa att det inte alls finns fler tider i Umeå. Anledningen till att det verkar så är att Skellefteå släpper sina tider vecka för vecka medan Umeå gör en längre tidsperiod tillgänglig. Dessutom är fler tider i Umeå öppna eftersom fler människor inom den berörda åldersgruppen bor i Umeå än i Skellefteå. Allt enligt vaccinsamordnaren som vädjar till skellefteborna att hålla sig hemma och boka sin tid i Skellefteå i stället. Den skellefteåunderstödda gräsrotsomfördelningen av vaccindoser från Umeå till länets norra delar är »onödig«, säger han.

»Vi har full förståelse för att folk är ivriga och vill vaccinera sig, men vi använder allt vaccin och förfördelar inte någon kommun«, säger vaccinsamordnaren till Norran.