Veckans bråk: Kortare sommarlov

Muharrem Demirok retar upp blivande väljare genom att föreslå förkortat sommarlov.

Text:

Bild: TT

Centerledaren Muharrem Demirok har rest runt och besökt partiets väljarbas på landsbygden (där den ju åtminstone brukade finnas) under semestern. Lokala grillfestivaler, vattenverk och äldreboenden i Smålands inland fick prominenta besök. Samtidigt har det muttrats en del om osynlighet i media när C noterat ständigt nya bottennapp i opinionen.  

Så till sist var det dags att återta partiets plats i rampljuset. Och vad kan då vara bättre än att lansera ett hårt förslag om skolan lagom till skolstarten? I P1 Morgon påpekade Demirok att danska skolbarn har avsevärt färre lediga dagar än svenska och krävde att sommarlovet i Sverige förkortas med två veckor. 

”Vi halkar efter de övriga nordiska länderna och vi ser en påverkan på kunskapsresultaten”, sa Demirok. 

Programledaren ställde den naturliga följdfrågan hur eleverna kunde tänkas reagera på förslaget men centerledaren var orubblig:  

”Jag förstår om en del kommer att reagera, men vi måste fokusera på kunskapsnivån och att få en jämlik skola i hela Sverige.” 

Möjligen hade han vägt in i kalkylen att eleverna ännu inte ingår i väljarkåren. Det gör däremot en annan intressegrupp som är desto mäktigare. 

Och Åsa Fahlén, ordförande för Sveriges Lärare, hade en helt annan syn. Man ”tittar för mycket på kvantitet i stället för kvalitet” menade hon och efterlyste ”en satsning under ordinarie verksamhet” i stället. ”Det är inte mer tid i skolan utan att lärarna får mer tid för varje elev som krävs”, sa Fahlén utan att gå in på, eller få, den känsliga frågan vad hennes medlemmar egentligen tycker om ett kortare sommarlov.

***