Veckans bråk: Margaux Dietz enar Sverige

Nästan hela landet är plötsligt överens i sin motvilja mot den sociala medie-kändisen.

Text:

Bild: Christine Olsson / TT

Influencern Margaux Dietz skapade rubriker när hon hittade en medvetslös blodig man utanför sin dörr. I stället för att hjälpa mannen eller tillkalla ambulans filmade hon stackaren och publicerade klippet på Youtube. Där kunde följarna se hennes lille son peta på mannen och höra henne fnittra medan hon av någon anledning ringde sin personliga tränare för att diskutera nästa steg. Allt till tonerna av pålagd skön lounge-musik.

Reaktionerna blev förutsägbara – för alla utom Dietz själv, alltså. Motviljan mot influeraren lyckades ena så annars oförenliga storheter som Margot Wallström och Chang Frick. ”Men det finns väl INGEN som i fortsättningen vill följa en sån hjärtlös influencer som Margaux Dietz?!”, twittrade den tidigare utrikesministern (S).

”En del tycker att den där Margaux Dietz fått för mycket skit. Att det liksom räcker nu. Men det tycker inte jag. Hon påminner mig om den totala empatilöshet jag tycker mig hitta lite överallt i medieoffentligheten”, skrev Chang Frick.

Kriminologiprofessorn Leif GW Persson påpekade att Dietz dessutom troligtvis har gjort sig skyldig till brott. Olaga integritetskränkning är ett brott sedan 2018 med fängelse i straffskalan.

Till slut insåg Dietz vart vinden blåste och pudlade inte bara en utan två gånger, men det var för sent. Flera av de företag som Dietz livnär sig på att göra reklam för – varumärken inom mode, skönhet, prosecco och kosttillskott – har sagt upp sina samarbeten med henne (och förmodligen vunnit en del PR-poäng på avståndstagandet).

En annan kändis försvarar trots allt Dietz: DN-krönikören Alex Schulman. ”Margaux är inte djävulen på jorden”, skriver han, och motiverar det med att även hans eget barn har valt att filma i situationer där det rätta vore att ingripa.

Men i huvudsak är hela Sverige för en gångs skull enat – mot Margaux Dietz.