Årets klättrare – Trelleborg

Text: Anna Sandelin

Toppbild: Christer Berg/SCANPIX

Toppbild: Christer Berg/SCANPIX

Trelleborgs kommun i allra sydligaste Skåne huserar runt 41 500 invånare, och de blir fler för varje år som går. Stadens kanske främsta turistsymbol är palmerna som varje sommar sedan 1984 placeras ut på gator och torg och ger en lätt kontinental prägel. Och i år är kommunen årets klättrare i Fokus rankning. Trelleborg har lyft sig hela 120 placeringar, från 253:e till 133:e plats.

De största förbättringarna har skett inom personaltät­het i förskola och sjukskrivningstal, men även skolutgifter, företagsklimat och social­bidragstagande bidrar starkt till klättringen. Kommunal­rådet Ulf Bingsgård (m) är stolt över sin kommun, och inte direkt förvånad över språnget.

Han menar att det finns en ny och positiv anda här under senare år, med satsningar på skolor, förskolor och äldrevård. När det gäller sjukskrivningarna har man jobbat särskilt hårt.
– Vi har haft ett projekt för att få ner sjukskrivningstalen bland kommunalt anställda, som började 2007 och fick effekt 2008. Därigenom
minskade vi sjukskrivningarna med ett antal procentenheter, så det har säkert slagit igenom.

När det gäller företagsklimatet menar han att kommunen är en bra miljö för entreprenörer. Han anser också att kommunen börjat lyssna mer på företagen.
– Det är ett väldigt enkelt projekt egentligen – jag har gått ut och träffat företagarna, vilket min företrädare inte gjorde.

I motsatt riktning mot Trelleborg har kommunerna Bräcke och Berg rört sig – de är årets sjunkstenar. I synnerhet Bräcke i östra Jämtland, som fallit hela 162 placeringar till plats 262. Det är främst beroende på sjukskrivningstal, gymnasiebehörighet, lärartäthet, inflyttning samt födelseöverskott som läget har mörknat. Berg i Jämtlands län har fallit nästan lika mycket, ett ras med 155 placeringar från 70 ned till 225.

Mer ur reportaget: Här är det bäst att bo 2009, Bäst att bo i Norrland – Åre, Bäst att bo i Götaland – Vellinge

Se även: Bäst att bo-seminariet och ännu fler rankningar

Hur går det för din kommun? Beställ rapport.

Text: Anna Sandelin

Toppbild: Christer Berg/SCANPIX