Bäst att bo i Götaland – Vellinge

Text: Linda Eriksson

Toppbild: Scanpix

Toppbild: Scanpix

I kuperad fullåkersbygd med närhet till havet ligger Vellinge. Här, långt ner i avlånga Sverige, hittar vi inte bara Götalands bästa kommun att bo i, utan även tvåan i hela landet, som har klättrat från en fjärdeplats förra året.

Kommunen placerar sig högt i många av kategorierna: nettoförmögenheten är stor, skattesatsen är låg, de skyddar miljön, har ringa ohälsotal och få bidragstagare. De flesta eleverna blir behöriga till gymnasiet trots att antalet lärare per elev är förhållandevis lågt.

Precis som i flera andra kommuner i södra Sverige är företagsklimatet utmärkt. Tillväxten är hög och invånarna i Vellinge är välbeställda. Företagarna i kommunen har en direktlinje till kommunledningen när de har frågor.  Och när luren lyfts inne i kommunhuset är det moderater som svarar.

De har styrt Vellinge med egen majoritet sedan 1980-talet. Göran Holm har varit den ledande politikern i nästan ett kvart sekel. 2006 blev dock Lars-Ingvar Ljungman kommunstyrelsens ordförande, medan Göran Holm efter omorganisationen fick posten som ordförande i kommunfullmäktige. Och han kan även titulera sig borgmästare.

Men Vellinge har en rejäl plump i protokollet. Kommunen tar inte emot flyktingar. Den enskilda faktorn gör att Vellinge missar chansen att knipa förstaplatsen i årets rankning från Danderyd.

Borgmästere Holm förklarar sig:

– Problemet är att man som kommun bara får en slant i början. Men sedan när flyktingarna inte får jobb sitter de som permanenta socialbidragstagare, vilket inte vi är särskilt intresserade av. Det är för låga bidrag till kommunerna från staten, säger Göran Holm.

De som får komma till Vellinge gör också det. Sedan förra årets Bäst att bo-lista har kommunen klättrat nästan 100 placeringar i kategorin »flyttningsnetto«.

– Folk trivs med vår gedigna moderata politik som innebär att den enskilde har större valmöjligheter. Vi drar ner på skatten så invånarna får disponera sina egna penningar och köpa den service som de vill, kommenterar Göran Holm.

Mer ur reportaget: Här är det bäst att bo 2009, Bäst att bo i Norrland – Åre, Årets klättrare – Trelleborg

Se även: Bäst att bo-seminariet och ännu fler rankningar

Hur går det för din kommun? Beställ rapport.

Text: Linda Eriksson

Toppbild: Scanpix