Bäst att bo i Norrland – Åre

Text: Linda Eriksson

Toppbild: Scanpix

Toppbild: Scanpix

En lyckad komposition av stad och det naturligt fria. Trots att Åre faller i totalrankningen, från femte till 15:e plats, kniper den jämtländska skidorten förstaplatsen i Norrland.
Kommunen skakar av sig den ekonomiska krisen. För när antalet konferensbesökare började sjunka i takt med lågkonjunkturen, uppvägdes det av att fler privata resenärer valde att semestra i Åre. När ekonomin är osäker åker vi inte på dyra långresor. Samtidigt har den svaga kronan lockat hit ett större antal turister från utlandet.
– Vi har haft en fantastiskt bra säsong, säger Eva Hellstrand (c), ordförande i kommunstyrelsen.

Här finns chansen till fri­luftsliv rakt utanför dörren. Orörda vidder och vatten,  bra möjligheter till skidåkning och vandring. Åre lyckas även med att kombinera det med vänligt företagsklimat och storstadspuls. Åre har också flest antal serveringstillstånd per 1 000 invånare i hela Sverige.

– Vår mix är unik. Det är lika nära till högklassiga restauranger som till att få sitta ostörd i ensamhet på en stubbe, säger Eva Hellstrand.

Men det finns också en baksida. Det begås många brott och kommunen ligger högt i kategorin dödsfall med alkohol inblandad. Det har sin naturliga förklaring, menar Eva Hellstrand. Kommunen består av 10 000 invånare, varav 1 000 i Åre by. Under säsong sträcker sig siffrorna upp mot 50 000 människor som ofta är frekventa krogbesökare. Och brotten handlar oftast om småstölder.

– Det går inte att jämföra med någon annan 10 000-invånarkommun. Och brotten handlar som tur är oftast om skidstölder, när det inte är slagsmål på krogen, säger hon.

De människor som kommer hit och vill bo permanent väljer många gånger Åre för omgivningen. När de väl har sitt hem här startar de företag med bara några få anställda. Företagen inlemmas sedan ofta i Åres huvudindustri – den storskaliga turismen – som tuffar på.

Mer ur reportaget: Här är det bäst att bo 2009, Bäst att bo i Götaland – Vellinge, Årets klättrare – Trelleborg

Se även: Bäst att bo-seminariet och ännu fler rankningar

Hur går det för din kommun? Beställ rapport.

Text: Linda Eriksson

Toppbild: Scanpix