De misstänkta i Köpenhamnsfallet

Text:

Efter en tids efterspaningar greps fyra män den 29 december 2010 i lägenheter på två platser i Danmark, samt en man i Stockholm. Enligt polisen hade de planerat en attack mot bland annat tidningen Jyllands-Posten i Köpenhamn – samma tidning som under 2005 publicerade karikatyrerna av profeten Muhammed. Polisen beslagtog bland annat ett automatvapen med ljuddämpare och skarp ammunition.

Fyra av de gripna, och sedermera häktade, bor i Sverige. Tre av dem är svenska medborgare.

1. 29-åringen

Libanonfödd man, kom till Sverige 1987, svensk medborgare. Mannen greps i Köpenhamn och är häktad misstänkt för förberedelse till terroristbrott.

29-åringen har varit föremål för Säpos intresse en längre tid. År 2007 greps han tillsammans med sin gravida 17-åriga fru vid gränsen mellan Somalia och Kenya, anklagade för förbindelser med terrorister. De satt fängslade några månader i Etiopien, men blev hemskickade efter diplomatiska förhandlingar.

År 2009 greps han återigen, denna gång i Pakistan tillsammans med bland andra sin fru och deras gemensamma barn, samt den så kallade Guantánamosvernsken Mehdi Ghezali. De saknade giltiga resehandlingar och anklagades för samröre med terrornätverk, men släpptes efter 43 dagar.

29-åringen dömdes år 2003 till villkorligt fängelsestraff av Halmstads tingsrätt för att ha misshandlat en ordningsvakt.

På mannens adress är även de två somalisvenskarna skrivna, som dömdes för stämpling till terroristbrott i december. De anklagades bland annat för att ha kopplingar med al-Shabab.

2. 37-åringen

Man född i Tunisien som kom till Sverige 1998 och blev svensk medborgare 2001. Greps i Sverige vid samma tidpunkt som tillslaget i Danmark. Han är häktad misstänkt för förberedelse till terroristbrott.

Mannen greps vid samma tillfälle 2009 i Pakistan som den ovan nämnda 29-åringen. Han satt då fängslad tio dagar innan han skickades hem till Sverige igen. Mannen bor även granne med en syster till en av de andra terrormisstänkta männen – 30-åringen (se nedan).

3. 30-åringen
Man född i Sverige med svensk mamma och pappa från Egypten. Greps i Köpenhamn, häktad misstänkt för förberedelse till terroristbrott och brott mot vapenlagarna.

Mannen är tidigare dömd för flera brott, bland annat misshandel och olaga hot. År 2000 bedömdes han av myndigheter lida av en allvarlig psykisk störning efter att ha sexuellt ofredat flera kvinnor, och han dömdes till rättspsykiatrisk vård. De senaste åren ska han, enligt Aftonbladet, ha rest mycket till Marocko där han även har gift sig. Under besök i Sverige bodde han hos sin syster som är granne med 37-åringen.

4. 44-åringen
Man som kom till Sverige från Tunisien 1993. Är tunisisk medborgare, oklart om han har sökt asyl. Greps i Köpenhamn och är häktad misstänkt för förberedelse till terroristbrott.

44-åringen är tidigare dömd för olaga hot, narkotikabrott och två fall av misshandel bland annat av sin fru.

Den femte mannen är en 26-årig irakisk medborgare boende i Danmark.

Samtliga männen nekar till anklagelserna. Säpo säger sig i dagsläget inte känna till några kopplingar mellan dem och attentatsförsöket i Stockholm.

Text: