Rödgröna tar hem Karlstad

Text:

[[Fredrik Reinfeldt]] förlorar makten. Det blir den enkla slutsatsen efter en lokal opinionsmätning i Karlstad som Synovate genomfört på Fokus uppdrag.

Tittar man närmare på siffrorna avslöjar de ett superjämnt läge och en osäker valmanskår.

De rödgröna får 49,5 procent medan de borgerliga skrapar ihop 45,2 procent, om man inte tar hänsyn till fyraprocentsspärren. Anmärkningsvärt är både att socialdemokraterna ligger på en hög nivå jämfört med många undersökningar i hela landet och att moderaternas dominans i det borgerliga blocket tycks vara ännu större i Karlstad än i riket som helhet. Både centerpartiet och kristdemokrater hamnar utanför riksdagen.

Centerpartiets svaga resultat ligger dock inom felmarginalen från 4,0 procent, och partiet skulle alltså lika gärna kunna få ett resultat över fyra procent.

Kristdemokraternas siffra är däremot statistiskt säkerställd på en nivå under fyra procent. [[Göran Hägglund]] kommer inte in i riksdagen om Sverige röstar som Karlstad.

Sverigedemokraterna balanserar på fyraprocentsspärren, precis som vänsterpartiet.

– Vinnare är moderaterna och miljöpartiet som ökar. Socialdemokraterna tappar obetydligt i förhållande till den tillbakagång som nationella opinionsundersökningar pekar på, säger Nicklas Källebring, analytiker på Synovate.

Mätningen visar kanske framför allt hur osäkert läget är. 17,4 procent uppger att de är osäkra. Partiernas förmåga att mobilisera i ett Karlstad med låg valtemperatur blir avgörande, liksom kampen kring fyraprocentsspärren.

I valet 2006 röstade Karlstadborna fram en rödgrön majoritet, men var ändå de väljare som röstade mest likt riksgenomsnittet. Precis som i valet 1998 och 2002. Nicklas Källebring är dock tveksam till att Karlstadborna kommer att vara lika pricksäkra som tidigare.

– I den här mätningen avviker de bland annat när det gäller socialdemokraternas storlek, säger han.

De städer som brukar rösta nära riksgenomsnittet är ofta residensstäder med någon myndighet eller högskola. På den lista som statistikern Richard Öhrvall på Statistiska centralbyrån har tagit fram över städerna som röstade som Sverige i förra valet följs Karlstad av i tur och ordning Växjö, Norrköping, Södertälje och Halmstad.

Text: