Stockholmsbombaren

Text:

Eftermiddagen den 11 december förra året sprängde Taimour Abdulwahab sin bil fylld med gasoltuber och sedan sig själv på Bryggargatan i centrala Stockholm.

Innan dess hade han skickat tre ljudfiler till bland annat Säpo, nyhetsbyrån TT, till sin familj och fru med ett meddelande på svenska, engelska och arabiska.

Fortfarande är det oklart om Taimour Abdulwahab handlade ensam. Klart är att det var hans fru som senare lade ut ljudinspelningen på Youtube den 13 december, två dagar före polisens offentliggörande. Ytterliggare en oidentifierad man följde med när han köpte bilen som användes vid dådet. Mystiska ljud som tros vara hostningar hörs i bakgrunden på inspelningarna, och något som ser ut som en kommunikationsradio hittades vid platsen för attentatet, men i dagsläget bekräftar inte Säpo om fler personer medverkat i attentatet eller inte. Mer besked från polisen förväntas inte förrän i mitten av februari.

Abdulwahab, född 1981, kom 1992 till Sverige från Bagdad med sina föräldrar och syskon. Han växte upp i småländska Tranås, men flyttade sedan till brittiska Luton som 20-åring och studerade till naprapat vid Bedfordshire University åren 2001–2004.

Det var i Luton som Taimour Abdulwahab radikaliserades. I staden träffade han också sin blivande fru, en kvinna från Rumänien, delvis uppvuxen i Sverige. De fick tre barn tillsammans. Abdulwahab annonserade senare efter ytterliggare en andra fru på en dejtingsajt.

I en artikel i Sydsvenskan uppger boende i Luton att Taimour Abdulwahab tog intryck av Abu Hamza al-Masri – en våldspropagerande egyptisk sunni-aktivist som predikat i Storbritannien. Andra i artikeln sa att han hade närmat sig den fundamentalistiska organisationen Hizb ut-Tahrir, ett globalt islamistiskt parti som vill återupprätta kalifatet.

Enligt såväl medieuppgifter som hans egen ljudinspelning gjorde Abdulwahab flera resor till Mellanöstern, bland annat till Jordanien. Om detta var slutmålet eller om andra länder besöktes har inte klarlagts, men förra veckan kom uppgifter om att Abdulwahab också vistats i sitt tidigare hemland.

Det är irakiska medier som, med hänvisning till irakiska myndigheter, uppger att Abdulwahab tre månader före dådet har fått träning i Mosul i norra Irak av terroristorganisationen den Islamiska staten i Irak (ISI). I sitt martyrmeddelande hänvisade Abdulwahab till »islamiska staten«, men det är oklart om det är just organisationen han syftade på.

Text: