»Hjälp oss mot Daesh«

Text: Johanne Hildebrandt

Bild: Annica Ögren

Sulaimaniyya, Irakiska Kurdistan

Chefen för den kurdiska motsvarigheten till FBI kritiserar hur svenska myndigheter hanterar Daesh-återvändare och varnar för terrordåd i Sverige.

»Jag har pratat med Säpo. Svenska myndigheter är väldigt svaga och det verkar inte som om att de bryr sig. De är naiva«, säger general Hasan Nuri Amin.

Provinsdirektören för Asayish tar emot på det välbevakade högkvarteret, ett huskomplex i centrala Sulaimaniyya.

Denna hybrid mellan underrättelsetjänst, antiterroriststyrka och hemlig polis ansvarar för den interna säkerheten i den kurdiska regionala regeringens, KRG:s, område i norra Irak. Mycket lite undgår Asayish som har kontor i varje stad, vägspärrar och en kontroll och ett juridiskt svängrum fjärran från Säpos verklighet.

»Det kommer dagligen hit araber från södra Irak. Vi vet om de har bakgrund inom någon spionorganisation, Daesh* eller någon annan grupp, så vi bevakar dem och så fort de närmar sig griper vi dem«, säger Hasan Nuri Amin.

Han visar en bild på två av hans män, erfarna sprängmedelsexperter som dog när de skulle desarmera en bil lastad med 300 kilo sprängmedel som hade stoppats på vägen in till staden.

Med strider bara några mil bort och ständiga försök till terrorattacker finns inget utrymme för att låta terrorister falla mellan stolarna hos myndigheterna. Men trots att frontlinjen mot Daesh bara är några mil bort har bara två terrorattacker inträffat i irakiska Kurdistan sedan 2014 – och ingen i Sulaimaniyya. Genombrottsförsök görs dock nästan dagligen vid denna säkerhetsmässiga frontlinje.

IMG_6422
General Hasan Nuri Amin menar att Säpo är naiva och att Sverige riskerar ett omfattande attentat.

Häromdagen greps en grupp som kontaktat Daesh på sociala medier för att ansluta sig till dem i Mosul och när de lämnade staden greps de av Asayish. I närbelägna Kirkuk greps 26 personer för samröre med, eller medverkan, i Daesh.

Hur många gripanden som gjorts totalt den senaste tiden vill generalen inte gå in på men för att visa exempel på hur Asayish arbetar låter han oss träffa vilka vi vill på det närliggande häktet. Vi väljer att tala med Chro, 37, som sitter häktade misstänkt för terrorism.

»Min man är orsaken till att jag hamnat här. Han fick vapen, ammunition och bomber från Daesh som vi gömde i vårt hem. De upptäckte oss efter tre dagar och då blev vi gripna«, berättar den spensliga kvinnan när vi träffar henne på ett kontor i häktet.

I tvårumslägenheten där paret bodde med sina fyra barn hittades ammunition, handgranater, tio kilo dynamit och andra explosiva ämnen. Det var inte första gången som paret haft samröre med terrorister. 2003 tillhörde hon och maken gruppen Ansar Al-Islam, en gren av al-Qaida.

»Där fanns araber och européer med sina familjer men jag vet inte vilka länder de kom ifrån. När USA splittrade gruppen återvände vi till Sulaimaniyya. Min man frågade sedan tre gånger om vi skulle ansluta oss till Daesh men jag ville inte«, berättar hon.

Chro skyller på sin make men är motstridig i sin berättelse. Hon visste inte att maken var terrorist, visste inte att sprängmedlen fanns i hennes hem men säger i nästa stund att maken värvat barnen till Daesh och tvingat dem att flytta ammunition. Den äldsta sonen, 14 år gammal, greps även han men släpptes eftersom han inte var straffmyndig. Maken har förts till ett mer hårdbevakat fängelse i väntan på rättegång.

Paret bevakades och avslöjades tack vare sitt tidigare samröre med terrorgrupper. Och just djupa kunskaper om dessa medlemmar är skälet till att general Nuri Amin varnar för de terrorresenärer som återvänt till Sverige.

»De 150 personer som återvänt har blivit beordrade att åka tillbaka. Daesh ledare al-Baghdadi vill att de återvänder till Europa för att utföra terroristattacker. Deras plan är att flytta detta krig till Europa för då har länderna i Europa inte tid eller råd att ägna sig åt terroristbekämpning i Mellanöstern«.

Osama Krayem från Malmö som häktades för medhjälp till terrorbrotten i Bryssel uppges ha ingått i ett elitkommando som tränats av Daesh för att slå till mot Europa. Enligt Intitute for the study of war (ISW) består denna grupp av 600 man.

»Jag har pratat med Säpo och träffat dem. Vi har berättat för dem hur farlig denna grupp är och att det kommer att bli väldigt blodigt och väldigt sorgligt om de inte ingriper så fort som möjligt. De 150 räcker för att förstöra hela Sverige. Ni måste omedelbart ingripa mot dem, i lagens namn.«

Hans uttalanden är intressanta inte bara för att Sulaimaniyya haft färre terroristattacker än London trots att det bara är några mil till fronten utan också på grund av generalens och kurdernas långa erfarenhet av att bekämpa terrorister. 2002 grep Asayish en al-Qaidacell där en kurd med svenskt medborgarskap ingick.

»Då kom det en svensk från Bagdad för att förhandla om att den här killen skulle bli släppt för att han var svensk. Det slutade med att han blev släppt och befriad och återvände till Sverige och vem vet, kanske är han en av dessa 150 personer nu, kanske är han i Irak eller i Syrien nu och utför jihadism?«

De kurdiska styrkorna har varit mycket framgångsrika och pålitliga i kriget mot Daesh. Peshmerga, den armé eller kanske snarare hemvärn, som håller den 120 mil långa fronten har betalat ett högt pris med 1 415 döda, 8 400 sårade och 62 saknade i strid sedan 2014. Uppbackade av framför allt USA och alliansens flygbombningar har de skurit av terrorsektens försörjningslinjer i norra Irak. De har förberett den irakiska arméns anfall på Mosul samtidigt som kurdiska styrkor i Syrien står fem mil från Daesh-högkvarteret i Raqqa. Daesh är på tillbakagång och fler än 26 000 Daesh-anhängare uppges ha dödats av alliansen, men även om Daesh-territorium återerövras betyder det inte att kriget mot dem är över.

»De klarar inte av att utföra storskaliga anfall längre. I stället har de ändrat taktik till självmordsbombare och vi har återgått från att strida vid fronten till att spåra terroristceller och till underrättelsearbete«, säger Pauli Talibani, chef för den kurdiska antiterroriststyrkan.

Elitenheten bildades 2004 och har utbildats och utrustats av amerikanska specialförband. De sätts in som kurdernas spjutspets i kriget mot terrorismen och har utkämpat otaliga strider. Talibani säger att de nedkämpat ett par tusen Daesh-krigare från syriska Kurdistan till Afrin och Kobane till Zakho. Under dessa strider har åtta av hans män stupat.

»Utländska stridande är mest aggressiva, de har kommit hit för att dö.«

Talibani, uppvuxen i södra London, beskriver en strid mot 600 Daesh-anhängare där 480 dödades. En av dem såg blond och utländsk ut. Talibani tog DNA-prov och när underrättelsetjänsten analyserat det visade det sig att den döda kom från Hackney utanför London.

»Det är inte långt från där jag vuxit upp«, säger han och skakar på huvudet.

Sverige har exporterat drygt 300 terrorresenärer men i gengäld enbart erbjudit 35 utbildningsmilitärer, några flygtimmar på en Hercules samt ammunition i kampen mot dem. Talibani är mycket tydlig i vad han anser om detta.

»Kurderna i Syrien och Irak är de enda som bekämpat Daesh. Det är den största och farligaste islamistiska grupp som vuxit så här fort. Ni borde komma hit och hjälpa oss slåss mot dem. Då sparar ni människoliv och förhindrar dem att åka till Sverige och utföra attacker.«

*Islamiska staten, IS, kallas genomgående Daesh av företrädare av den kurdiska regionala regeringen. Fokus har inte ändrat det i denna artikel.