Matkravaller – inte längre i bamban.

Text:

Det fanns en tid när man associerade matkravaller med något som hände i högstadiets skolbespisning. De senaste veckorna har vi fått lära oss att det betyder något helt annat år 2007.

I veckans nummer av Fokus skriver jag om varför det varit så mycket foodriots runt om i världen den senaste tiden. En timme innan lämning hittade jag den här utmärkta sidan.

Tyvärr hann jag inte plocka upp de många bra trådarna. Men för er – liksom jag själv- som fascineras av hur råvarubörsen, biobränsle och protektionism plötsligt har samverkat till att få priserna att go bananas: kolla in Financial Times specialsajt om matpriserna.

Särskilt det här är bra och pedagogiskt.

Och sen en timme innan Fokus skulle i väg till tryckeriet kom TT-flashen om att Stockholms finansborgarråd avgår. En hel sida av min text ströks abrupt och ersattes av en sida om Kristina Axén Olin. Reporterns krassa vardag. Men här på nätet kan ni läsa den ursprungliga versionen.

Hur som helst, i båda versionerna framgår att krisen är allvarlig, experterna säger att matpriserna kommer fortsätta att stiga och att det i bästa fall tar minst tre-fyra år innan det är någorlunda balans på marknaden igen. Inte annat än att man längtar tillbaka till tiden när matkravaller var välriktade kaviarmackor och gummiartade köttbullar vinande om huvudet.