Sjöstedt och Shekarabi lägger fram lagförslag om vinststopp i välfärden

Text:

Bild: Anders Wiklund/TT

Civilministern Ardalan Shekarabi (S) och V-ledaren Jonas Sjöstedt presenterade på fredagen ett nytt lagförslag om vinstbegränsningar inom skolan och omsorgen på en presskonferens.

–  Det vi presenterar i dag är det enskilt största för att se till att pengar ska gå till det de är avsedda för, sa Vänsterledaren Jonas Sjöstedt.

– I dagsläget finns anledning till den folkliga ilskan. Vi har tagit till oss av kritiken och justerat delar i lagförslaget, sa Shekarabi. Grundprincipen är enkel, pengar till välfärd ska gå till välfärd. Ingen välfärdsorganisation ska behöva stänga – bara förändras,

– Syftet med den här lagstiftningen är att de äldre ska komma först, skolbarnen ska komma först, sa Sjöstedt.

Shekarabi redogjorde för förslagets bärande idéer, krav som måste uppfyllas från den välfärdsaktör som vill ta emot offentliga medel:

Vinstbegränsning till endast sju procenta av det operativa kapitalet.

Förbud mot värdeöverföringar som icke-marknadsmässiga löner eller hyror.

Välfärdsverksamhet ska drivas av separat juridisk person.

Verksamheter som bedrivs enligt socialtjänstlagen, lagen om stöd till funktionshindrade och skollagen omfattas av förslaget.

Sjöstedt och Shekarabi påpekade att övervinster, som uppgick till 4,7 miljarder kronor år 2015, ska återinvesteras i välfärden i den nya modellen.

Till skillnad från alla europeiska länder ska det även i fortsättningen tillåtas att ha en viss marknadsmässig vinst inom skolan, sa Shekarabi.

Läs Janne Sundlings reportage i Fokus om det politiska spelet bakom förslaget om begränsning av vinster i välfärden.