Här är L:s krav på Stefan Löfven

Text:

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Vill Stefan Löfven bli statsminister på nytt måste han göra upp med Liberalerna om skatterna, jobben och bostadspolitiken. Det konstaterade Jan Björklund (L) på en pressträff på onsdagen.

– Det är centrala krav som måste mötas, annars är det meningslöst, sa han.

Jan Björklund meddelade att L inte vill ingå i en regering med Socialdemokraterna utan kan tänka sig att släppa igenom en S-regering, samt bistå i budgetarbetet – om kraven möts.

Björklunds utspel kom ett dygn efter att Centerpartiets Annie Lööf riktat en rad liknande krav mot Löfven för att hennes parti ska stödja en S-regering. Gemensamma frågor som de båda mittenpartierna vill att S viker ned sig kring är sänkta skatter på jobb och företag, en mer flexibel arbetsmarknad och förändrad bostadspolitik. Annie Lööfs krav har än så länge varit luddiga sett till detaljer. Jan Björklund förtydligade å sin sida att han vill se fri hyressättning för nyproduktioner, höjd brytpunkt för statlig skatt, reformer för enkla jobb för nyanlända med lägre startlöner samt en modernisering av anställningsskyddet.

Läs mer: Annies tuffa krav – en öppning

Han vill även att nyanlända ska tvingas till språktest, att försvaret stärks, att LSS återställs samt att värnskatten avskaffas. Den sista frågan var han tydlig med får inte gömmas i någon utredning.

– Det krävs bindande beslut, sa Jan Björklund.

Båda partiledarna har poängterat att de inte kommer att avslöja exakt hur kraven på S-ledaren ser ut. Men även som de presenteras tycks flera av anspråken gå emot socialdemokratisk politik, vilket också är tanken, enligt Björklund som vill se en »rejäl högersväng« från socialdemokratin.

Pressen på Jan Björklund har varit stor egentligen sedan valnatten. Han har varit tydlig i sitt ställningstagande mot Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna, men saknat tydligt mandat att sätta sig i en Löfvenregering.

Direkt efter valet sa en profilerad liberalpartist till Fokus:

– Å andra sidan är risken att det blir en gigantisk svekdebatt bland allmänborgerliga väljare, och C och L, om man går in i ett samarbete med S. För det har man inte antytt i det här valet.

Sedan dess har Liberalerna skakat under hårda ordstrider kring om partiet ska ingå i en M-ledd alliansregering, med stöd av SD, eller sätta sig med Löfven.

När Annie Lööf gjorde sitt utspel i går, såg man från S-håll det som en öppning i regeringsfrågan. Även om det fanns uppenbara svårigheter i arbetet med att få med sig de egna leden: Hur ska en S-ledare exempelvis baxa förändringar av Las förbi LO? Eller för den delen få en »en liberalisering av bostadsmarknaden« förbi Hyresgästföreningen?

Men flera av de andra kraven hon lade fram går det att nå lösningar kring, menade källor nära Stefan Löfven.

– Är det arbetsgivaravgifter, värnskatt eller strandskydd och äganderätt för skogen så går det att lösa. Det är möjligt att vi kan tillsätta en Las-kommitté med alla arbetsmarknadens parter i. Självklart är det så att C i det här läget vill att det ska göra ont på oss, men det är ändå en öppning till samtal, sa en socialdemokrat.

Redan några dagar före valet, i en debattartikel i Expressen, sträckte Stefan Löfven ut handen över blockgränsen i frågor som skatter och landsbygdens framtid.

Trots att flera krav går på tvärs mot de reformer som S och LO drev i valrörelsen ställde sig LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson i en SvD-artikel som publicerades på onsdagen, positiv till att C öppnar för regeringsförhandlingar. Men källor i Landsorganisationen pekar på orosmoment i de krav som både C och L ställer. Det handlar framför allt om en liberaliserad arbetsrätt.

– Vi tycker att det finns en bra lösning när det gäller arbetsrätten. Vi förhandlar om omställning och flexicurity med näringslivet, låt det fortsätta, säger en källa och fortsätter:

– Sedan fattar vi att både S och LO måste ge upp en hel del och våra medlemmar gynnas mycket mer av en Löfvenregering, som hankar sig fram, än en blåbrun regering.

Läs även Johan Hakelius blogginlägg om krisen i L här.