Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Inrikes

Svepet: Grönt ljus för 150-miljonerssatsning på elbilar

Regeringen vill satsa mer på att minska utsläppen, bland annat inom stålindustrin och cementindustrin.

Regeringen vill se mer statliga pengar för att minska koldioxidutsläpp, rapporterar Ekot. Klimatminister Isabella Lövin (MP) vill att det så kallade Industriklivet, som är ett statligt stöd för teknikskifte inom bland annat stålindustrin och cementindustrin, ökar till 600 miljoner per år under de närmaste åren.

Centerpartiet har fått igenom en satsning på laddstationer för elbilar på 150 miljoner kronor, rapporterar Ekot. Pengarna ligger i ett paket på totalt en miljard kronor för olika satsningar på miljöbilar.

Terroråtgärder

Ett antiterrorismregister har bildats vid EU:s juridiska samarbetsorgan Eurojust, rapporterar Sveriges Radio. Syftet är att man i EU:s medlemsländer lättare ska kunna se samband mellan utredningar och åtal mot terrormisstänkta.

Svenska storbolag avlyssnas

Flera svenska storbolag har fått sin interna kommunikation avlyssnad genom en spionkod i webbläsare. Bland annat AB Volvo, Ericsson, SAS och SKF är drabbade, skriver Dagens Nyheter, som granskat avlyssningen och den information som lagts ut till salu på nätet.

Utrikes

Zimbabwes tidigare president Robert Mugabe är död, rapporterar BBC. Robert Mugabe blev blev 95 år gammal. Han styrde landet under tre decennier, men förlorade makten i samband med en militärkupp i november 2017.

Debatter

Framväxten av ett parallellt sjukvårdssystem kallas i internationell forskning ”den gömda välfärden”. Den är delvis offentligt finansierad men finns sällan med i statistiken över offentliga utgifter. Men den gömda välfärden urholkar den synliga, offentliga välfärden på alla tänkbara plan, skriver ekonomihistorikern John Lapidus på DN Debatt.

Efter sommarens vårdkaos behövs nu modiga politiker som törs prioritera vårdens nyckelgrupper. Då kan vi korta köerna och säkra vårdens kvalitet långsiktigt, skriver Sineva Ribeiro, Vårdförbundet på SvD Debatt.

Regeringen försöker för tredje gången införa en bankskatt. Men att bankerna är skattemässigt gynnade stämmer inte – redan i dag står bankerna för 4 procent av BNP men betalar 11 procent av bolagsskatteintäkterna, skriver Hans Lindberg, vd för Svenska Bankföreningen på DI Debatt.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera