Covid-19 / Inrikes / Utrikes

Svepet: Finland skärper sin gränskontroll mot Sverige och Norge

Finland skärper gränsen mot Sverige, Boris Johnson intensivvårdas och positiva besked från Kina. Läs mer i svepet!

Finland skärper sin gränskontroll mot Sverige och Norge

Tidigt på tisdagsmorgonen kom besked om att Finland skärper sin gränskontroll mot Sverige och Norge. Detta för att minska smittrisken av coronaviruset i landet, meddelar regeringen. Endast nödvändig jobbpendling för vårdpersonal och godstrafik är tillåten, rapporterar Yle.

Att just vårdpersonal får passera gränsen är viktigt för norra Sverige då många i gränsområdet bor i Finland, men jobbar inom den svenska sjukvården.

Älvsjö fältsjukhus står fortfarande tomt

Under måndagen var det planerat att de första patienterna skulle kunna läggas in på fältsjukhuset i Älvsjö. Men det behövs inte för tillfället då det på övriga sjukhus i region Stockholm finns 50 lediga intensivvårdsplatser.

– Det är en reservkapacitet som vi har redo att sätta in om det här eskalerar, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Totalt har 303 personer dött av covid-19 i Stockholmslän. I dagsläget intensivvårdas 179 personer.

UTRIKES

Coronasjuk Boris Johnson intensivvårdas 

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson är sedan en tid tillbaka sjuk i covid-19. Sent under måndagen kom beskedet att Johnson kommer intensivvårdas på sjukhus, vilket betyder att han kopplas till en respirator. Landets utrikesminister Dominic Raab kommer hålla i styret i Boris Johnson frånvaro, rapporterar The Guardian.

Samtidigt strömmar hälsningar från hela världen in till Downing Street. Bland annat har USA:s president Donald Trump erbjudit sin hjälp för att premiärministern snabbt ska tillfriskna.

Inga nya dödsfall i Kina kopplade till covid-19

För första gången sedan i januari finns det enligt Kinas myndigheter inga nya dödsfall att rapporterade med koppling till covid-19. Endast 32 nya fall av smittade har registreras, där man misstänker att de smittade tagit med sig viruset från andra länder, rapporterar TT.

Primärval skjuts upp

Wisconsin planerade länge att genomföra delstatens primärval under tisdagen. Detta trots tuff kritik, vilket Fokus tidigare skrivit om. Men nu backar Wisconsins guvernör Tony Evers och skjuter upp valet.

– Min grundläggande uppgift är att se till att människor är säkra. Att stoppa röstningen den 7 april är nödvändigt för att skydda invånarna i Wisconsin och bromsa spridningen av covid-19, sade guvernören.

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera