Covid-19 / Veckans bråk

Veckans bråk: 08 vs resten av Sverige

Det är fortsatt tufft för stockholmarna i landet.

Huvudstadens invånare har länge varit föraktade i samtliga svenska städer längre än tio mil bort i alla riktningar, men läget har aktualiserats än mer under coronakrisen. Redan för ett par veckor sedan gjorde SVT Västerbotten en intervju med en kvinna från Umeå som sa att stockholmare ska hålla sig borta från länet.

Ett par veckor senare lägger polisen YB Södermalm upp en bild från centrala Stockholm som visade på ett levande krogliv i nattetid. Lokala politiker kräver avstånd. Sjukvårdsregionrådet oroas. Aftonbladets ledarskribent Lotta Ilona Häyrynen kräver att festandet upphör på krogarna runt Stureplan. Folk från mindre städer både roas av och förfasas över stockholmarnas ignorans.

Allt är med andra ord som vanligt.

Samtidigt har det här inneburit ett ökat Stockholmförakt, enligt mer eller mindre trovärdiga röster i debatten. Jonatan Unge – som länge hävdat en fientlighet mot alla stockholmare – är en av dem. Han har helt ensam fått bära hundhuvudet för allt ont som kommit från Stockholm, enligt en krönika i Aftonbladet: »Under den senaste tiden har Stockholmshatet gått från gliringar, insinuationer och otrevliga blickar till att deklareras helt öppet«, skriver han, och påminner om att Österlen inte var någonting innan stockholmarna kom och rustade upp husen och att utjämningspengar från Stockholm finansierat resten av landet länge. I podden Stormens utveckling kräver han tacksamhet för allt som Stockholm gjort för landsbygden. Jämtland kanske borde sluta leva på stockholmarna via turism och starta ett Spotify för att tjäna lite pengar, menar han.

Jämtland har fortfarande inte svarat på påhoppet.

Bråket mellan Stockholm och övriga landet har pågått i hundratals år. Antagligen lär det fortsätta i hundratals år till.

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera