Hur dyr kan soppan bli?

Oljepriset rusar – bensin- och dieselpriserna följer hack i häl. Finansministern flaggade på sin pressträff för ännu högre drivmedelspriser. Frågan är hur länge det fortsätter.

Text:

Bild: Jonas Ekströmer/TT

Finansminister Mikael Damberg hämtade andan innan han svarade på frågan från Sveriges radios kommentator. Kommentatorn undrade om och hur möjliga reformer skulle finansieras framöver.

”Ja… Jag hade ju ett antal presskommentarer för några veckor sedan efter pandemin där jag sa att nu återgår vi till en mer normal budgetprocess. Nu styr vi in alla processer mot vanliga vår- och höstbudgetar och sedan trodde vi att vi skulle få jobba under något normalare omständigheter. Nu har det uppstått ett krig. Jag kan inte säga nu att vi inte kommer presentera någon extra ändringsbudget eller något initiativ kopplat till händelseutvecklingen.”

DET VAR PRESSBRIEFING på Finansdepartementet, den andra sedan kriget i Ukraina inleddes. Den finansiella stabiliteten i Sverige är fortsatt god, sa Mikael Damberg. Men priserna på drivmedel och el påverkar konsumenterna, det är ett faktum, säger han.

Även finansmarknadsministern Max Elger deltog på presskonferensen.

”Vi betraktar en högre osäkerhet i världsekonomin, men också en högre osäkerhet kring framtida energipriser”, sa Max Elger.

Klart är att inflationstakten i Sverige har varit på rekordnivåer de senaste månaderna. Orsaken till det har varit de stigande energipriserna. Elen har varit dyr, dieseln och bensinen likaså.

Dollarn har blivit starkare. Kronan svagare.

”I förra veckan höll jag en pressträff där jag redogjorde för potentiella ekonomiska konsekvenser för Sverige. En av konsekvenserna som jag påtalade då var att svenska konsumenter kan komma att drabbas av prisökningar till följd av höjda priser på olja och gas”.

RÅOLJEPRISET HAR STIGIT och ligger nära rekordnivåer. Den handlas för över 100 dollar fatet. Under måndagen låg högstapriset på över 130 dollar.

Dieseln och bensinen är rekorddyr. Putinpris vid pump, sa finansministern.

Priserna på el har ökat i hela Europa, även i Sverige. Framför allt har det blivit dyrare i södra Sverige. Livsmedel kan mycket väl bli dyrare också, sa finansministern. Dessutom finns det en risk för lägre tillväxt i övriga Europa, sa han.

Frågan är när det kommer att vända. Åkerier har redan flaggat för att drivmedelspriserna innebär svårigheter för företagen att få ekonomin i balans. Redan för en månad sedan varnade man för en konkursvåg, sedan dess har både djuruppfödare och andra företagare varnat för problemen

FINANSMINISTERN FLAGGAR FÖR att det kan komma åtgärder för att kompensera hushåll för de ökade drivmedelspriserna till följd av det ökade oljepriset. Moderaterna har redan föreslagit sänkt energiskatt för att få ner dieselpriset i Sverige med fem kronor litern.

Amerikanska analytiker tror att prisökningarna på olja kommer att fortsätta under den kommande veckan. CMC Markets analytiker säger till Reuters att det är troligt med oljepriser på upp mot 150 dollar fatet. Under tisdagseftermiddagen kom uppgifter från amerikanska medier som sa att sanktioner mot rysk energi kommer att införas från och med i dag.

***

Prenumerera på Fokus här – i brevlådan eller enbart digitalt